Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αστυνομία διέσωσε μια 6χρονη από την πολιορκημένη Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αστυνομία διέσωσε μια 6χρονη από την πολιορκημένη Μπαχμούτ
Reuters

Μια ολόκληρη αποστολή οργάνωσε η αστυνομία της Ουκρανίας προκειμένου να διασώσει ένα 6χρονο κορίτσι από την πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ και να τη μεταφέρει πίσω στη μητέρα της.

Η 6χρονη είχε χωριστεί από την έγκυο μητέρα της και ζούσε μαζί με τους παππούδες της σε ένα ερειπωμένο κτίριο διαμερισμάτων στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας, που έχει σφυροκοπηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αφού περπάτησαν με δυσκολία μέσα στο χιόνι για να φθάσουν στη μικρή Αρίνα, ενώ στο βάθος ακούγονταν ήχοι από πυρά πυροβολικού, ο αστυνομικός Πάβλο Ντιατσένκο και δύο συνάδελφοί του οδήγησαν το μικρό κορίτσι στην κοντινή πόλη Σλοβιάνσκ για να επανενωθεί με τη μητέρα της, την Χαλίνα Ντανιλτσένκο.

«Μια οβίδα έσκασε στην αυλή μας!», είπε η Αρίνα, κρατώντας ένα μεγάλο λευκό αρκούδο, στη μητέρα της αφού αγκαλιάστηκαν. «Άκουσα ότι μια οβίδα εξερράγη στην αυλή σας, γι’ αυτό ανησύχησα τόσο πολύ», δήλωσε η 24χρονη Χαλίνα Ντανιλτσένκο, που είναι οκτώ μηνών έγκυος. Η οικογένεια είναι μεταξύ των εκατομμύριων εκτοπισμένων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες του μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Ο Ντιατσένκο δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 200 παιδιά που ζουν στο Μπαχμούτ. Πριν από τον πόλεμο περίπου 70.000 άνθρωποι ζούσαν στην πόλη αυτή, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους τώρα έχουν απομείνει μερικές χιλιάδες κάτοικοι.

«Συναντάμε τις οικογένειες που είναι ακόμα εκεί και τους μιλάμε, προσπαθώντας να τους πείσουμε να συμφωνήσουν να μεταφερθούν, είτε ολόκληρη η οικογένεια είτε τα παιδιά. Διότι τα παιδιά πρέπει να ζουν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Ο αστυνομικός αναγκάστηκε να καλοπιάσει την Αρίνα προκειμένου να αφήσει πίσω της το Μπαχμούτ, εξηγώντας τους κινδύνους του να παραμείνει εκεί.

«Υπάρχουν άλλα παιδιά με τα οποία να μπορείς να παίξεις εδώ;», ρώτησε ο Ντιατσένκο το μικρό κορίτσι αφού την εντόπισε το Μπαχμούτ. «Όχι», απάντησε εκείνη και άρχισε να κλαίει.

«Υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα ασφαλές μέρος. Το καταλαβαίνεις αυτό;», ρώτησε άλλος αστυνομικός. «Πυροβολούν και βομβαρδίζουν πολύ εδώ;». Η Αρίνα κούνησε το κεφάλι της καταφατικά.

Τότε ένας από τους αστυνομικούς της φόρεσε ένα πορτοκαλί κράνος στο κεφάλι, εξηγώντας της: «Αυτό είναι για όταν θα βγούμε έξω, ούτως ώστε τίποτα να μην μπορεί να χτυπήσει το κεφάλι σου». Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί και το κορίτσι βγήκαν από το κτίριο, υπό τους ήχους βομβαρδισμών, μπήκαν στο όχημα που τους περίμενε και έφυγαν για να τη μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις