Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση έχει μπλοκάρει περιουσία πάνω από 330 δισ. δολάρια της ρωσικής ελίτ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πάνω από 330 δισ. δολάρια ανέρχεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων ανθρώπων από τη Ρωσία, που έχουν κατασχέσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (29.6.2022) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών ή μελών της ελίτ της Ρωσίας που έχουν κατασχεθεί ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια ενώ έχουν μπλοκαριστεί και περίπου 300 δισ. δολάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Επίσης, κατασχέθηκαν τουλάχιστον πέντε πολυτελή γιοτ καθώς και ακίνητα που ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους υπηκόους, που αποτέλεσαν στόχο κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους συμμάχους της Δύσης που είναι επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων μελών της ρωσικής ελίτ και που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιφέρουν κόστος στη Ρωσία για την απρόκλητη και παρατεταμένη επιθετικότητά της στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση τους.

Η ομάδα δράσης REPO δημιουργήθηκε στις 17 Μαρτίου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, για να κλιμακωθεί η οικονομική πίεση προς τη Ρωσία.

Αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών ή Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομάδα αυτή έχει ως στόχο της τα πολυτελή ακίνητα και τα γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων από το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μέλη της ομάδας δράσης προσπαθούν επίσης να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να αποκτά προηγμένες τεχνολογίες.

Στην ανακοίνωσή της, η ομάδα δράσης REPO προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να εντοπίζει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών ελίτ.

«Το έργο της REPO δεν έχει τελειώσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συμφωνία για άμεση ενεργειακή εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ που πρότεινε να αποκτήσει νέο ηγέτη η Ουκρανία για να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωνε ότι θα κάνει εκλογές αν γίνει εκεχειρία 60 ημερών
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 6
Politico: «Ο Πούτιν θα σας σύρει στον πόλεμο», προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ο πρώην ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία θα περάσει τον χειρότερο χειμώνα της μέχρι σήμερα, καθώς η Ρωσία στοχεύει τις υποδομές της χώρας σε μια προσπάθεια να κάμψει την αντίστασή της
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα
Χούθι προς αεροπορικές εταιρείες: Μην πετάτε προς τα αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας
Διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και του Καναδά εξέδωσαν σχετικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους, συστήνοντάς τους να αποφεύγουν το αεροδρόμιο και τις γειτονικές περιοχές
Social Media
5