Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση έχει μπλοκάρει περιουσία πάνω από 330 δισ. δολάρια της ρωσικής ελίτ

Πάνω από 330 δισ. δολάρια ανέρχεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων ανθρώπων από τη Ρωσία, που έχουν κατασχέσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (29.6.2022) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών ή μελών της ελίτ της Ρωσίας που έχουν κατασχεθεί ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια ενώ έχουν μπλοκαριστεί και περίπου 300 δισ. δολάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Επίσης, κατασχέθηκαν τουλάχιστον πέντε πολυτελή γιοτ καθώς και ακίνητα που ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους υπηκόους, που αποτέλεσαν στόχο κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους συμμάχους της Δύσης που είναι επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων μελών της ρωσικής ελίτ και που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιφέρουν κόστος στη Ρωσία για την απρόκλητη και παρατεταμένη επιθετικότητά της στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση τους.

Η ομάδα δράσης REPO δημιουργήθηκε στις 17 Μαρτίου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, για να κλιμακωθεί η οικονομική πίεση προς τη Ρωσία.

Αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών ή Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομάδα αυτή έχει ως στόχο της τα πολυτελή ακίνητα και τα γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων από το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μέλη της ομάδας δράσης προσπαθούν επίσης να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να αποκτά προηγμένες τεχνολογίες.

Στην ανακοίνωσή της, η ομάδα δράσης REPO προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να εντοπίζει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών ελίτ.

«Το έργο της REPO δεν έχει τελειώσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα Υόρκη: Η ευχή του Ζοράν Μαμντάνι στα ελληνικά για «Καλή Ανάσταση» και το «ουάου» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
Μιλώντας προς τους πιστούς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ευχήθηκε στα ελληνικά «Καλή Ανάσταση» προκαλώντας την έκπληξη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοράν Μαμντάνι και ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ελπιδοφόρος
Όσα έγιναν στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν στο Πακιστάν – Οι «κόκκινες γραμμές», η αδιαφορία Τραμπ και η σιγή για τα Στενά του Ορμούζ
21 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες - «Αγκάθι» παραμένει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί χρόνος στην Τεχεράνη για να εξετάσει την αμερικανική πρόταση
Τζέι Ντι Βανς