Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επικεφαλής ενός χωριού και η οικογένειά της βρέθηκαν θαμμένοι σε μαζικό τάφο

Μαριούπολη
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Σε έναν ρηχό τάφο βρέθηκαν η επικεφαλής του χωριού Μοτίζιν, ο σύζυγός της και ο γιος της αφού φέρονται να σκοτώθηκαν και να θάφτηκαν εκεί από Ρώσους στρατιώτες, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα (4.4.2022) ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δείχνοντας τα εν μέρει καλυμμένα από άμμο πτώματά τους.

Την περασμένη εβδομάδα τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από κωμοπόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο, με τα στρατεύματα της Ουκρανίας να φτάνουν στις περιοχές που άφησαν πίσω τους και να δείχνουν σε δημοσιογράφους τα πτώματα αμάχων, οι οποίοι φέρονται να σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά και κατεστραμμένα σπίτια και καμένα αυτοκίνητα.

«Ήταν εδώ Ρώσοι εισβολείς. Βασάνισαν και σκότωσαν ολόκληρη την οικογένεια της επικεφαλής του χωριού», είπε ο Αντόν Χεραστσένκο, προσθέτοντας πως πρόκειται για την Όλγα Σουχένκο, τον σύζυγό της Ιχόρ Σουχένκο και τον γιό τους Ολεξάντρ.

«Οι εισβολείς υποπτεύθηκαν πως συνεργάζονταν με τις ένοπλες δυνάμεις μας, πως μας έδιναν θέσεις για να να στοχεύσουμε με το πυροβολικό μας. Αυτά τα αποβράσματα βασάνισαν, κατακρεούργησαν και σκότωσαν ολόκληρη την οικογένεια. Θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό».

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ποιος σκότωσε την οικογένεια που βρίσκεται στον τάφο λίγο έξω από το Μοτίζιν, δυτικά του Κιέβου. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι στοχοθετούσε αμάχους και έχει δηλώσει πως παρόμοιες αναφορές για φόνους είναι «σκηνοθετημένες» για να αμαυρώσουν το όνομα της Ρωσίας.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τα πτώματα σε δάσος κοντά σε αγρόκτημα, που ήταν σχεδόν εντελώς κατεστραμμένο, λίγο έξω από το χωριό Μοτίζιν. Εκεί κοντά υπήρχε επίσης ένα καμένο τρακτέρ και ένας από τους ανθρώπους που ήταν θαμμένοι στην άμμο είχε ταινία στο κεφάλι του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες

Ο δημοσιογράφος είδε επίσης άλλο ένα πτώμα ενός άνδρα μέσα σε πηγάδι κοντά στο καμένο αγρόκτημα, του οποίου όσοι τοίχοι απέμεναν ήταν μαυρισμένοι από τη φωτιά. Ο άνδρας έμοιαζε να είναι δεμένος.

Οργή έχει ξεσπάσει σήμερα σε όλο τον κόσμο για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία. Υπάρχουν στοιχεία για πτώματα με δεμένα τα χέρια τους και πυροβολημένα από μικρή απόσταση, ενώ ένας ομαδικός τάφος βρέθηκε σε περιοχή που οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς είδαν χθες, Κυριακή, πτώματα στην άκρη του δρόμου στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, ένα από τα οποία είχε τα χέρια δεμένα στην πλάτη και έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες ντόπιοι βρέθηκαν νεκροί μετά τη λήξη της ρωσικής κατοχής που διήρκεσε πέντε εβδομάδες.

Χθες, Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε πως όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές σχετικά με εγκλήματα από ρωσικά στρατεύματα στην Μπούτσα αποτελούν «προβοκάτσια» και κανένας κάτοικος της Μπούτσα δεν υπέστη βία στα χέρια ρωσικών στρατευμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις