Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ιαπωνία ανακοινώνει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέες κυρώσεις επέβαλε η Ιαπωνία στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.

Ανάμεσα στα πρόσωπα από τη Ρωσία που υφίστανται κυρώσεις από την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι. Στο στόχαστρο της χώρας μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών.

Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί και το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να συμμετέχει σε έργα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία αποσύρθηκαν οι Shell και ExxonMobil. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, μοιάζοντας να επαμφοτερίζει λόγω από τη μια της μεγάλης σημασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και από την άλλη της βούλησής του να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο τόνισε χθες Πέμπτη ότι το λογικό θα ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία στα «αμοιβαία επωφελή» ενεργειακά έργα στη Σαχαλίνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κίνα απαντά στις δηλώσεις Ζακαράια για ελλείψεις σε τουαλέτες στη χώρα: «Να μας επισκέπτεται πιο συχνά»
Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιτι Ζακαράια, που έζησε στην Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε χθες (15.10.2026) ότι εκείνη την εποχή η Κίνα δεν είχε «κανονικές τουαλέτες»
Κέιτι Ζακαράια
Μήνυμα στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία: «Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς – Καμία άρση στις ρωσικές κυρώσεις»
«Δεν βλέπουμε ενδείξεις από τη ρωσική πλευρά ότι είναι έτοιμοι να τερματίσουν τον πόλεμο, πρέπει να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Αντόνιο Κόστα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν