Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα λέει πως απέτρεψε επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα σε εμπορικά και πολεμικά πλοία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα λέει πως απέτρεψε επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα σε εμπορικά και πολεμικά πλοία

Επιθέσεις σε πολεμικά και εμπορικά πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε πως απέτρεψε η Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Το Κίεβο διαψεύδει πως επιτέθηκε σε εμπορικά πλοία.

Χτυπήματα μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV, θαλάσσια drones) εναντίον ρωσικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζει πως απέκρουσε η Μόσχα, 17 μήνες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη, 1η Αυγούστου πως απέτρεψε, ενώ το Κίεβο διέψευσε πως προχώρησε σε επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει επιθέσεις σε διάφορα μέτωπα, καθώς μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες κτίριο στην επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας, στο οποίο στεγάζονται τρία υπουργεία της ρωσικής κυβέρνησης.

«Μέσα στη νύχτα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να επιτεθούν με τρία θαλάσσια drones στα ”Σεργκέι Κότοφ” και ”Βασίλι Μπίκοφ”, περιπολικά του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα δύο πλοία έλεγχαν τη ναυσιπλοΐα σε απόσταση 340 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Σεβαστούπολης και θα συνεχίσουν την αποστολή τους.

Αργότερα, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε πως πολεμικά πλοία κατέστρεψαν άλλα τρία θαλάσσια drones που είχαν στόχο εμπορικά σκάφη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Προϊόν φαντασίας»

«Στη διάρκεια της νύχτας, το καθεστώς του Κιέβου αποπειράθηκε μια τρομοκρατική επίθεση με τρία ημιυποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη εναντίον ρωσικών εμπορικών πλοίων που κατευθύνονταν προς τα Στενά του Βοσπόρου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ωστόσο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δήλωσε πως το Κίεβο δεν επιτέθηκε ούτε θα επιτεθεί σε εμπορικά σκάφη ούτε σε οποιαδήποτε άλλα μη στρατιωτικά αντικείμενα στη Μαύρη Θάλασσα και υποστήριξε πως οι ρωσικές δηλώσεις αποτελούν «προϊόν φαντασίας».

«Αναμφίβολα τέτοιες δηλώσεις από Ρώσους αξιωματούχους αποτελούν προϊόν φαντασίας και δεν περιέχουν ούτε ψήγμα αλήθειας. Η Ουκρανία δεν επιτέθηκε, δεν επιτίθεται και δεν θα επιτεθεί σε εμπορικά σκάφη ούτε σε οποιουσδήποτε άλλους μη στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε στο Reuters ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πλοία αποπλέουν από ουκρανικά λιμάνια ή καταπλέουν σ’ αυτά ως θεμιτούς στόχους, μετά την εκπνοή, τον περασμένο μήνα, μιας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ συμφωνίας που είχε επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κίεβο είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει θαλάσσια drones για να στοχοθετήσει τη ναυτική βάση της Ρωσίας στην Κριμαία και τη γέφυρα που έχει κατασκευάσει η Μόσχα ανάμεσα στη Ρωσία και την ουκρανική χερσόνησο, την οποία έχει προσαρτήσει από το 2014.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις