Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απαιτεί την επιστροφή των έργων τέχνης που δάνεισε στην Ιταλία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απαιτεί την επιστροφή των έργων τέχνης που δάνεισε στην Ιταλία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μουσεία της Ρωσίας απαίτησαν από πινακοθήκες στην Ιταλία να επιστρέψουν πολλούς πίνακες ζωγραφικής που είχαν δανειστεί, σε μια περαιτέρω ένδειξη των ευρύτερων εντάσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Μουσείο Ερμιτάζ με έδρα την Αγία Πετρούπολη έγραψε στο Παλάτσο Ρεάλε του Μιλάνου ζητώντας να επιστραφούν δύο πίνακες ζωγραφικής -ο ένας είναι το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας με καπέλο με φτερό» του βενετσιάνου ζωγράφου Τιτσιάνο– τους οποίους είχε δανείσει για την έκθεση με τίτλο «Ο Τιτσιάνο και η εικόνα των γυναικών στη Βενετία του 16ου αιώνα».

«Πιστεύω ότι τα δύο έργα θα επιστραφούν μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Ντομένικο Πιραΐνα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιταχθεί στο αίτημα. «Το έργο του Τιτσιάνο είναι σίγουρα σημαντικό, όμως η έκθεση μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έκθεση άρχισε στις 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου. «Όταν διάβασα την επιστολή πικράθηκα, επειδή ο πολιτισμός θα πρέπει να προστατεύεται από τον πόλεμο, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι», σημείωσε ο Πιραΐνα.

https://twitter.com/DrAlakbarov/status/1501921038854152193

Ο οργανισμός Galerie d’ Italia, ο οποίος διευθύνει ένα άλλο μουσείο στο Μιλάνο, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε αίτημα για την επιστροφή 23 έργων -από τα σχεδόν 200 που περιλαμβάνει η τρέχουσα έκθεση με τίτλο «Μεγάλη Περιοδεία, Όνειρο της Ιταλίας από τη Βενετία στην Πομπηία»- τα οποία είναι δάνεια από τρία ρωσικά μουσεία.

«Θα επιστραφούν πριν κλείσει η έκθεση στις 27 Μαρτίου», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας Intesa Sanpaolo στην οποία ανήκει η συλλογή στην πινακοθήκη.

Το Ίδρυμα Fendi, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, καθώς και ένα άλλο μουσείο στη βόρεια πόλη Ούντινε έχουν δεχθεί παρόμοια αιτήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις