Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία δεν αποσύρεται αλλά επανατοποθετείται», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία δεν αποσύρεται αλλά επανατοποθετείται», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας δεν αποσύρονται αλλά τοποθετούνται αλλού», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης για το 2021, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις αμυντικές δαπάνες των συμμάχων, στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει πει επανειλημμένα ψέματα για τις προθέσεις της», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα μπορεί να κριθεί μόνο από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της.

«Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει το Κίεβο και άλλες πόλεις. Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε και άλλες επιθετικές ενέργειες, που θα φέρουν ακόμη περισσότερα δεινά… Δεν έχουμε πραγματική αλλαγή στον πραγματικό ρωσικό στόχο… συνεχίζουν να επιδιώκουν ένα στρατιωτικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συνεχίζοντας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία: «Προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο, αλλά εργαστήκαμε σκληρά για το καλύτερο. Κάναμε κάθε προσπάθεια να εμπλέξουμε τη Ρωσία σε διάλογο, αλλά η Μόσχα μας απέρριψε με συνέπεια και τελικά αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις. Το περασμένο φθινόπωρο, αναλάβαμε επίσης δράση για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, να αναπτύξουμε περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», ανέφερε.

Εξήγησε, επίσης, ότι η μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον μεγαλύτερες, καλύτερα εξοπλισμένες, καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα καθοδηγημένες από ποτέ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη φιλοξενία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τόνισε ότι χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες που προσπαθούν να δώσουν τέλος σε αυτόν τον «βάναυσο και παράλογο πόλεμο».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σχετικά με την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Γ.Γ. σημείωσε ότι οι Σύμμαχοι κατάφεραν να απομακρύνουν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους μέσα σε τρεις εβδομάδες και ότι περίπου 2.000 Αφγανοί που είχαν εργαστεί για το ΝΑΤΟ έχουν τώρα επανεγκατασταθεί στις Συμμαχικές χώρες. «Τα μαθήματα που πήραμε από το Αφγανιστάν θα διαμορφώσουν την απάντηση της Συμμαχίας στις κρίσεις στο μέλλον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.Τέλος, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι το 2021 ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά, με αύξηση 3,1% σε πραγματικούς όρους και συνολικά 270 δις δολάρια επιπλέον από το 2014. Τόνισε, επίσης, ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να επενδύσουν περισσότερα και πιο γρήγορα στην άμυνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις