Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία δεν ελέγχει ακόμη πλήρως τη Μαριούπολη»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως δήλωσε  εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι “εξαιρετικά δύσκολη” αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων,

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

Η Ουκρανία κάλεσε επίσης σήμερα τη Ρωσία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για απομάκρυνση από την πολιορκούμενη Μαριούπολη και έναν από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που είναι η τελευταία σημαντική περιοχή ουκρανικής αντίστασης.

“Απαιτούμε έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους”, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ σε ανάρτηση στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ρώσοι στρατιώτες δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν σήμερα στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εξαπολύθηκε τη νύχτα» της Κυριακής προς Δευτέρα στην Κρεμίνα, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

«Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισέλθει εκεί, με μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού… Οι υπερασπιστές μας υποχώρησαν σε νέες θέσεις», πρόσθεσε.

Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς που αποτελεί έναν από τους στόχους της Μόσχας σε αυτή την περιοχή.

Η πόλη είναι κοντά στο Ρούμπινζε, που δέχθηκε σφοδρά πυρά από ουκρανικό πυροβολικό και όλμους, σημείωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αυτήν την τοποθεσία, ειδικά από το χωριό Νοβοντρούζεσκ, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά.

Από αυτό το χωριό, μπορούσε κανείς να δει και να ακούσει ισχυρές εκρήξεις στο Ρούμπινζε, ορισμένες φορές ακολουθούμενες από πυρκαγιές, με μαύρους και λευκούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την πόλη.

Στις 13 Απριλίου, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, είχε πει ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να ελέγχουν «μέρος» της πόλης Ρούμπινζε.

«Μόλις απελευθερώσουμε (όλη την περιοχή), θα λάβουμε μια απόφαση για να παράσχουμε βοήθεια στους αδελφούς μας στο Ντονέσκ και, τελικά, στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες το βράδυ τη Ρωσία ότι θέλει να «καταστρέψει» ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και ότι «ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση» στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Υποχωρεί το δολάριο, πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
Η προοπτική ενός διχασμένου πολιτικού σκηνικού στην Ουάσινγκτον δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα του Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει την οικονομική και νομοθετική του ατζέντα
Χρηματιστήρια
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όχι» από τη βρετανική κυβέρνηση στη νομοθετική αλλαγή για την επιστροφή τους στην Ελλάδα – Επιμένει στη λύση του δανεισμού
«Εάν κάποιος είχε αρπάξει ορισμένα από τα Κοσμήματα του Στέμματος, δεν νομίζω ότι θα ήμασταν τόσο ευχαριστημένοι με μια συμφωνία δανεισμού»
Γλυπτά του Παρθενώνα
Σαρωτική ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές: Επικρατούν οι Δημοκρατικοί σε Βουλή και Γερουσία, αναταράξεις στις διεθνείς αγορές - Live οι εξελίξεις
Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν ευκολότερα τα σχέδια του Τραμπ και να ξεκινήσουν έρευνες για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του
usa elections
Ισπανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών μετά την τραγωδία με τους 69 νεκρούς – «Δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση μου»
Στο επίκεντρο της έρευνας για την τραγωδία στο Τολέδο βρίσκονται τα συστήματα ασφαλείας και οι εντολές που δόθηκαν πριν από τη σύγκρουση των τρένων
Διασώστες στο σημείο μετά τη σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας, η οποία σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόρα και Οργκάθ, κοντά στο Τολέδο της Ισπανίας 15