Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιστρατεύει 300.000 άνδρες – «Πολεμάμε απέναντι σε όλη τη Δύση»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιστρατεύει 300.000 άνδρες – «Πολεμάμε απέναντι σε όλη τη Δύση»

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία προχωρά σε επιστράτευση έστω κι αν είναι μερική. Την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν και σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, 300.000 στρατιώτες θα επιστρατευθούν για να σταλούν στην Ουκρανία.

Πριν καν ξεκινήσει το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε υπογραφεί το προεδρική διάταγμα για μερική επιστράτευση και την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των Ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν. Πρόσθεσε ότι η επιστράτευση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν, θα λάβουν και νέα.

Κατά τον Σόϊγκού, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας «παραπονέθηκε», επίσης, ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης. Σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και δυτικοί διοικητές είναι στο Κίεβο και ηγούνται επιχειρήσεων, ισχυρίστηκε ο Σοϊγκού. «Αυτό το οποίο βλέπουμε (να γίνεται στην Ουκρανία), είναι στρατιωτικά πλήγματα με στόχο αμάχους από δυτικά όπλα», σημείωσε.

Ισχυρίστηκε δε ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία έχει χάσει 5.937 στρατιώτες της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις