Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Και ο εκβιασμός της Ρωσίας προς την Ευρώπη με το φυσικό αέριο, καλά κρατεί. Αυτή τη φορά το μήνυμα στη Δύση είναι πιο σαφές από ποτέ άλλοτε: αν άρετε τις κυρώσεις, η πλήρης προμήθεια φυσικού αερίου θα επαναληφθεί. Αν όχι… 

Το είπε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ: οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, δεν θα επαναληφθούν πλήρως εκτός κι αν η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

Για ακόμη μια φορά, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση και τις κυρώσεις της ότι ευθύνονται για την αναστολή λειτουργίας του αγωγού αερίου Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις «προκαλούν χάος» σε ό,τι αφορά τις εργασίες συντήρησης του αγωγού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ανέστειλε τις προμήθειες προς την Ευρώπη για πολιτικούς λόγους.

Η Gazprom ανέστειλε τελείως τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού αφού ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού.

«Τα προβλήματα με την παροχή αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας», τόνισε ο Πεσκόφ. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που οδηγούν σε προβλήματα με τις προμήθειες», πρόσθεσε.

Απειλές για αντίποινα στη G7

Ο Πεσκόφ απείλησε τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της G7 να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», είπε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: Παρέσυρε διευθυντή σχολείου και τον έσυρε για πάνω από 2 χιλιόμετρα – «Του φώναζα να σταματήσει»
Σοκάρουν οι καταθέσεις στη δίκη για τον θάνατο 56χρονου πατέρα δύο παιδιών στο Μάντσεστερ - Ο οδηγός συνέχισε την πορεία του ενώ ο ποδηλάτης ήταν παγιδευμένος κάτω από το αυτοκίνητο
Βρετανία
Κάγια Κάλας σε Χακάν Φιντάν: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών»
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, με την Κάλας να επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης προς τη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος
Κάγια Κάλλας
Συναγερμός για κυβερνητικές πλατφόρμες και ιστοσελίδες παγκοσμίως – Κρίσιμα κενά ασφαλείας στην PHP, διαθέσιμο το update
Δημιουργοί της γλώσσας προγραμματισμού PHP ανακοίνωσαν ότι μια νέα έκδοση είναι πλέον διαθέσιμη και οι χρήστες παροτρύνονται έντονα να προχωρήσουν άμεσα σε επικαιροποίηση
Πηγή φωτό: iStock
Κατηγορητήριο «φωτιά» κατά Μαδούρο: Οι ΗΠΑ επιστρατεύουν νόμο του 1994 – Ηλεκτροσόκ και εικονικοί πνιγμοί στις καταγγελίες για βασανιστήρια
Η εξέλιξη μετατοπίζει το επίκεντρο της δίκης, από τις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στις καταγγελίες για βασανιστήρια και πολιτική καταστολή
Ο Νικολάς Μαδούρο με χειροπέδες, συνοδεία Αμερικανών ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας