Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως κατέλαβε κι άλλα εδάφη στη μάχη του Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως κατέλαβε κι άλλα εδάφη στη μάχη του Μπαχμούτ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα (23.4.2023) πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν περισσότερα εδάφη στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζουν την προσπάθειά τους να πάρουν την πόλη.

Η μάχη για το Μπαχμούτ έχει γίνει από τις πιο αιματηρές του πολέμου που διαρκεί ήδη 14 μήνες. Η πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς από τα πυρά του πυροβολικού και τις μάχες που διεξάγονται με τους Ρώσους.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η κατάληψη του Μπαχμούτ θα της επιτρέψει να εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, αν καταλάβουν την πόλη αυτή, οι δυνάμεις της Μόσχας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη σφοδρότερες μάχες στις γειτονικές πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Έθεσαν υπό έλεγχο άλλα δυο οικοδομικά τετράγωνα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τα στρατεύματά του έθεσαν υπό τον έλεγχό τους άλλα δύο οικοδομικά τετράγωνα στη δυτική περιφέρεια του Μπαχμούτ και πως αερομεταφερόμενες μονάδες παρέχουν ενισχύσεις προς βορρά και νότο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής δύναμης Βάγκνερ η οποία ηγείται της επίθεσης στην πόλη, υποστηρίζει πως τα στρατεύματά του ελέγχουν το 80% του Μπαχμούτ. Το Κίεβο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ισχυρισμούς πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να αποχωρήσουν.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές από το πεδίο της μάχης.

Επίσης σήμερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας διέψευσε πληροφορία αμερικανικού think tank πως ουκρανικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

«Δεν υπάρχουν εχθρικές θέσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου. Oι ένοπλες δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως αυτό το έδαφος», έγραψε στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο.

«Πριν τους ρίξουμε στο νερό»

«Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις εχθρικών ομάδων δολιοφθοράς που φθάνουν για να τραβήξουν μια σέλφι πριν οι μαχητές μας τους κατατροπώσουν ή τους ρίξουν στο νερό».

Επικαλούμενο ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ ενσωματωμένους στις δυνάμεις της Μόσχας, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε πως η Ουκρανία έχει «σταθερές θέσεις» στην ανατολική όχθη, αν και δεν είναι σαφές «σε πια κλίμακα ούτε με ποιές προθέσεις».

Εκπρόσωπος της ουκρανικής νότιας διοίκησης δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την αναφορά και ζήτησε να υπάρξει «σιγή πληροφοριών» για να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ασφάλεια.

«Θέλω όλοι να καταλάβουν πως είναι πολύ δύσκολο να διασχίσεις ένα εμπόδιο όπως ο Δνείπερος, για παράδειγμα, όταν η γραμμή του μετώπου είναι κατά μήκος ενός τόσο πλατύ και ισχυρού ποταμού», δήλωσε η Νατάλια Χουμέλνιουκ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Είναι απαραίτητο να έχουμε υπομονή», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις