Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Σλοβακία θέλει να στείλει S-300 υπό όρους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Σλοβακία έθεσε τους όρους της για να ενισχύσει την Ουκρανία με ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-300, ωστόσο θέλει να παραλάβει αντίστοιχα για την αντικατάστασή τους, ώστε να μην πληγεί η άμυνα του ΝΑΤΟ.

«Συζητήσαμε με τις ΗΠΑ, με την Ουκρανία και άλλους συμμάχους την πιθανότητα ανάπτυξης, ή αποστολής όλων των συστημάτων S-300 που διαθέτουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Γιάροσλαβ Ναντ.

«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αμέσως μόλις θα έχουμε (λύση για) την αναγκαία αντικατάστασή τους», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος εκφράστηκε έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν, στην Μπρατισλάβα.

Η αποστολή του «μοναδικού στρατηγικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχουμε στη Σλοβακία» θα δημιουργούσε «κενό ασφαλείας στο NATO», εξήγησε, όμως πρόσθεσε ότι «εάν βρισκόμασταν σε μια κατάσταση που θα είχαμε προσήκουσα αντικατάσταση, ή εάν είχαμε εγγυημένη δυνατότητα (αντιαεροπορικής άμυνας) για ένα ορισμένο διάστημα, τότε θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε για το μέλλον των συστημάτων S-300».

Από τη μεριά του, ο Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν έχει να κάνει καμία ανακοίνωση προς το παρόν. «Αυτά είναι πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας και, ασφαλώς, δεν είναι μόνο αμερικανικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα του NATO», είπε.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη (17.3.2022) ο κ. Ναντ αναγνώρισε ότι η Σλοβακία είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία για τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό των S-300.

«Διερωτώμαι πώς μπορούμε να συντηρήσουμε, να εκσυγχρονίσουμε, να προμηθευτούμε ανταλλακτικά και άλλα είδη όταν η μόνη χώρα που μπορεί να το κάνει είναι επιτιθέμενη και κάθε συνεργασία με τη χώρα αυτή είναι αδύνατη;», είπε ο σλοβάκος υπουργός έχοντας στο πλάι του τον Σλοβένο ομόλογό του.

«Η Σλοβακία πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από αυτή την εξάρτηση από τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Το σύστημα S-300 θεωρείται αποτελεσματικό για την προστασία εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Απίστευτες εικόνες από τον καύσωνα στην Ευρώπη: Η Γαλλία «βράζει» στους 44,3°C – Σε κόκκινο συναγερμό η Βρετανία, δύο έφηβοι πνίγηκαν στο Βέλγιο
Αναβολή των εξετάσεων για το μπακαλορεά για 10.000 υποψηφίους στη Γαλλία, κλειστά σχολεία στην Αγγλία, δωρεάν χρήση πισινών σε ανοιχτούς χώρους στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος, θέλουμε να πεθάνουμε»
Μαδρίτη καύσωνας
6