Τρίτη, 28 Μαΐ
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόλαση εκρήξεων στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόλαση εκρήξεων στο Κίεβο

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα (03.03.2022) που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να διατάξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια εβδομάδα μετά, το Κίεβο ακόμη πολιορκείται και δέχεται, για δεύτερο 24ωρο, ασφυκτικό σφυροκόπημα.

Η 7η μέρα του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία περιλάμβανε την απόφαση να ξαναγίνουν (σήμερα) οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών στη Λευκορωσία. Και ενώ όλοι περιμένουν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι βάζει στο τραπέζι και την κατάπαυση πυρός, οι δυνάμεις της Μόσχας περικυκλώνουν, αργά αλλά σταθερά, τις ουκρανικές πόλεις, ενώ η Χερσώνα και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ήδη στα χέρια των Ρώσων. Αποκλεισμένες από τις ρωσικές δυνάμεις και οι Οδησσός και Μαριούπολη.

Για ακόμη ένα βράδυ, η νύχτα ήταν κόλαση στο Κίεβο, με την ουκρανική πρωτεύουσα να ζει ξανά με τον τρόμο των συνεχών και ισχυρών εκρήξεων και τις σειρήνες της αεράμυνας να ηχούν συνεχώς.

Ξημερώματα Πέμπτης, πολλές και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο και οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο στα social media καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες και δεν ήταν ξεκάθαρο αν επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως έγιναν μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Η Χερσώνα

Αυτό που όλοι γνώριζαν από χθες και είχαν ανακοινώσει επίσημα και οι Ρώσοι επιβεβαιώθηκε (ξανά) και από Ουκρανούς αξιωματούχους: πως η Χερσώνα βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων. Η πόλη, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους. «Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις