Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία, Κουλέμπα στο ΝΑΤΟ: Δώστε μας όπλα, αποκλείστε τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT

Πόλεμος στην Ουκρανία, Κουλέμπα στο ΝΑΤΟ: Δώστε μας όπλα, αποκλείστε τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT

Το αίτημα της Ουκρανίας για εξοπλισμό και πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία επανέλαβε κατά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε ξανά πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας επανέλαβε το αίτημα της Ουκρανίας να αποκλειστούν όλες οι τράπεζες της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, καθώς και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.

«Η ατζέντα μου είναι απλή, περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολιάζοντας ότι πριν από μία εβδομάδα οι κυρώσεις ήταν «πολύ πιο αδύναμες».

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε ότι «έκανε ένα επαναστατικό βήμα στην αλλαγή της θέσης της από το να μη συμφωνεί να παρέχει όπλα στο να επιτρέψει ορισμένες προμήθειες». Ωστόσο, προσέθεσε πως θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και ότι πλέον υπάρχει συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση στην παροχή επιπλέον εξοπλισμού.

«Το ζήτημα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Διότι το Βερολίνο έχει χρόνο, ενώ το Κίεβο δεν έχει» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να της παρασχεθεί ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσει τον ρωσικό στρατό», επέμεινε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να πολεμούν, πώς να κερδίζουν, ωστόσο επανέλαβε ότι έχουν ανάγκη περισσότερα όπλα.

«Όσο περισσότερα όπλα λάβουμε και όσο πιο σύντομα φτάσουν στην Ουκρανία τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν, τόσο λιγότερες πόλεις και χωριά θα καταστραφούν και δεν θα υπάρξουν άλλες Μπούτσα», είπε.

 

Στόλτενμπεργκ: Ευθύνη να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας

Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, «γι’ αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για παρανόηση , λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις