Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Να γυρίσουμε την πλάτη στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», λέει ο Τζόνσον

Τέλος στον «εθισμό» τους στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες πίεσε σήμερα τις χώρες της Δύσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών διέπραξαν ένα «φοβερό λάθος» όταν επέτρεψαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να τη γλιτώσει» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014 ενώ ταυτόχρονα εξαρτήθηκαν περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Όταν τελικά εξαπέλυσε τον ανελέητο πόλεμο στην Ουκρανία, ήξερε ότι ο κόσμος θα δυσκολευόταν να τον τιμωρήσει. Ήξερε ότι είχε δημιουργήσει έναν εθισμό», γράφει ο Συντηρητικός πρωθυπουργός. «Ο κόσμος δεν μπορεί να υποβάλλεται σε αυτόν τον συνεχή εκβιασμό», υπογραμμίζει, ζητώντας «να μπει τώρα τέλος» στην εξάρτηση αυτήν.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται πολύ περισσότερο από αυτά, οργανώνεται για να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα φέτος.

Υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία του Πούτιν «δεν παράγει ουσιαστικά τίποτα άλλο» που «να θέλει ο υπόλοιπος κόσμος να το αγοράσει», ο Τζόνσον εκτιμά ότι «αν ο κόσμος θέλει να βάλει τέλος στην εξάρτησή του από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μπορούμε να του στερήσουμε τα χρήματα, να καταστρέψουμε τη στρατηγική του».

Στο πλαίσιο αυτό ο Τζόνσον μίλησε στους δημοσιογράφους για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι προφανές, είπε, ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνέβαλε στην έκρηξη της τιμής των υδρογονανθράκων, της τιμής του πετρελαίου».

«Αν θέλουμε να αντισταθούμε στον εκφοβισμό του Πούτιν, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον εκβιασμό, όπως δυστυχώς συνέβη σε τόσες πολλές δυτικές χώρες, πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», επέμεινε. Για αυτό απαιτείται «να μιλήσουμε με άλλους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο», συνέχισε «και να οικοδομήσουμε έναν ισχυρότερο, μεγαλύτερο συνασπισμό».

Ο Τζόνσον σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησής του για την ενεργειακή ασφάλεια, στην οποία περιλαμβάνονται επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και εξορύξεις υδρογονανθράκων από τη Βόρεια Θάλασσα, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που διαδηλωτής ρίχνει κόκκινη ουσία στον Ρεζά Παχλαβί, στον εξόριστο πρίγκιπα διάδοχο του Ιράν
Ο γιος του πρώην σάχη έδωσε συνέντευξη στην γερμανική πρωτεύουσα ασκώντας σκληρή κριτική στην εκεχειρία ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον
Ο Ρεζά Παχλαβί χαιρετάει τους υποστηρικτές του με την κόκκινη ουσία
Ανανεώθηκε πριν 2 λεπτά
Το Ιράν εισέπραξε τα πρώτα έσοδα από τα διόδια στα Στενά του Ορμούζ – Ανησυχία για τις νάρκες στην περιοχή
«Τα πρώτα έσοδα που προέρχονται από τέλη διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ κατατέθηκαν στον λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου
Τα Στενά του Ορμούζ
Συναγερμός στις ΗΠΑ για το «ασιατικό σκουλήκι-άλτη»: Πολλαπλασιάζεται μόνο του, απειλεί οικοσυστήματα και δεν καταστρέφεται
Έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη μέθοδο άμυνας, αν κάποιος τα πιάσει από την ουρά, μπορούν να την αποκόψουν κερδίζοντας έτσι χρόνο για να διαφύγουν
Σκουλήκια