Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας- Στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας- Στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν

Ραντεβού στις Βρυξέλλες δίνουν σήμερα οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ο Τζο Μπάιντεν, καθώς αναμένεται να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και τα ενεργειακά. Παρόν και στη Σύνοδο της Ε.Ε. ο Πρόεδρος των Η.Π.Α..

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα… Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι σύμμαχοι της ευρωατλαντικής συμμαχίας συνέρχονται στις 10 το πρωί, στο επιβλητικό κτίριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις προτάσεις που κομίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και στη στάση των εταίρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν εν πτήσει για τη Βελγική πρωτεύουσα. 

Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. θα συζητήσουν επιπλέον τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Τζ. Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων.
Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να λύσουν σήμερα αυτό τον… γόρδιο δεσμό. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, δεδομένου ότι στην πρόσφατη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μιλήσει για ένα… δύσκολο εγχείρημα. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα καταστεί ακόμη υψηλότερο.  

Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η ενεργειακή ακρίβεια είναι το κυρίαρχο θέμα. Η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

Κυβερνητικός παράγοντας, που έχει γνώση των συζητήσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην Κομισιόν, την Ε.Ε. και ηγέτες των κρατών – μελών, μιλώντας στο newsit.gr δήλωσε ότι σε αυτή τουλάχιστον την χρονική στιγμή, η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να απαντήσει “με στιβαρότητα” στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Σε ποια κοινή δράση για την ενεργειακή ακρίβεια συμφωνούν οι “27”

Οι “27” αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα βασικό σημείο: να γεμίσουν έγκαιρα τους ταμιευτήρες, ώστε τα κράτη – μέλη να “θωρακιστούν” για τα δύσκολα που έρχονται τον επόμενο χειμώνα.

Με άλλα λόγια να προμηθευτεί ενιαία η Ευρώπη φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και υδρογόνο και να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό 90%, για να υπάρξει σημαντικό αποθεματικό για τον επόμενο χειμώνα.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για κοινή αγορά φυσικού αερίου, με βάση το “μοντέλο της πανδημίας”, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Ο στόχος είναι, λειτουργώντας σαν μία, κοινή αγορά, να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές.

Πέραν αυτών δεν αναμένεται να υπάρξει κοινός τόπος σε καμία από τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, μεταξύ αυτών και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο η συζήτηση δεν θα “παγώσει” και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σε επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις