Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τους όρους μίας συμφωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Έξι σημεία για να συναινέσει σε μία συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε τους όρους του σε νέο διάγγελμα, την ώρα που οι συγκρούσεις μπαίνουν στην 22η (17.03.2022) ημέρα τους.

Στο νέο του μήνυμα – εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία – ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε τα έξι σημεία που θέτει, προκειμένου να αποδεχθεί μία συμφωνία λήξης της σύρραξης με τη Ρωσία, που εισέβαλε στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο διάγγελμα του ο Ουκρανός πρόεδρος άνοιξε, πλήρως, τα χαρτιά του στις επαναλαμβανόμενες, διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα, αναφέροντας τα εξής:

«Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς.

1. Τέλος πολέμου,

2. Εγγυήσεις ασφάλειας,

3. Εγγυήσεις κυριαρχίας,

4. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας,

5. Πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας,

6. Πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

Δείτε το νέο διάγγελμα Ζελένσκι:

Πόλεμος στην Ουκρανία – Κίεβο: Το ειρηνευτικό σχέδιο των FT παρουσιάζει μόνο τα αιτήματα της Ρωσίας

Το δημοσίευμα των Financial Times για το ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας είχε σχολιάσει, νωρίτερα, μέσω του Twitter, ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Όπως τόνισε, «οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η πλευρά της Ουκρανίας έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του είπε ότι τις προσεχείς ημέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός. 

 

Όπως μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, ο Ποντολιάκ δήλωσε: «Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν».

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, αυτό θα συμβεί σύντομα «επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

«Έχουμε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση, ότι τις προσεχείς μέρες θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ