Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλαση σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Μικολάγιφ από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλαση σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Μικολάγιφ από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Με μεγάλο στόχο τη Μαριούπολη, η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα πολλών πόλεων της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε, εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, ενώ αργότερα στο στόχαστρο μπήκε και η Λβιβ!

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του στρατού της Ουκρανίας και στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραυλικές δυνάμεις, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Οι επιθέσεις έγιναν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, και πως η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου όπως είχε είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα.

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) που πραγματοποιούν πλήγματα και άρματα μάχης και πως χρησιμοποίησε πυραύλους Iskander προκειμένου να καταστρέψει τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουγκάνσκ, Βινίτσια και Ντονέτσκ.

Moskva: Νέες εικόνες από τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου λίγο πριν βουλιάξει

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο (την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, όπως την αποκαλεί), μέχρι να επιτύχει όλους τους στόχους της. Τώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης-λιμάνι Μαριούπολη, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το ρωσικό πυροβολικό έπληξε επίσης 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταρριφθούν τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, δύο MiG-29 και ένα αεροσκάφος SU-25.

Άμαχοι νεκροί σε Λβιβ και Λουγκάνσκ

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας (18.04.2022) σε επίθεση με πυραύλους στην Λβιβ, την μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι.

“Μέχρι στιγμής έχουμε καταμετρήσει έξι νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχει ένα παιδί”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Nexta οι νεκροί είναι επτά.

Τρεις πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, ενώ ένας άλλος εγκαταστάσεις αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κάποιοι από τους πυραύλους έπεσαν σε περιοχές κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας διαταραχή για σύντομο χρονικό διάστημα στις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι επρόκειτο για πέντε “ισχυρά πυραυλικά πλήγματα σε υποδομές αμάχων” στην Λβιβ, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση με πυραύλους και πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Suspilne, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από επιθέσεις στο Ντνιπροπετρόφσκ, όπου, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι αρχές της νότιας ουκρανικής περιφέρειας είχαν σημειωθεί πολλές εκρήξεις.

“Οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται με βάρβαρο τρόπο στις ουκρανικές πόλεις από αέρος, εκφράζοντας κυνικά σε ολόκληρο τον κόσμο το “δικαίωμά” τους να (…) σκοτώνουν Ουκρανούς”, κατήγγειλε ο Ποντολιάκ.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν οδικώς από την πόλη Κρεμίνα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Σέρχι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στο Telegram. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, πρόσθεσε.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, ανακοίνωσαν παράλληλα οι ουκρανικές αρχές, κατηγορώντας τη Ρωσία για “αποκλεισμό” των διαδρόμων αυτών και ότι βομβαρδίζει κομβόι.

“Για σήμερα 18 Απριλίου, δεν θα ανοίξουν δυστυχώς ανθρωπιστικοί διάδρομοι”, συμπεριλαμβανομένου για την κατεστραμμένη Μαριούπολη, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, σημείωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ και αυτή σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.    

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαπραγματεύσεις με τον ρωσικό στρατό είναι “μακρές και περίπλοκες”, κυρίως για την Μαριούπολη, μεγάλο μέρος της οποίας έχει περιέλθει στον έλεγχο της Μόσχας, αλλά και άλλες περιοχές στις οποίες γίνονται μάχες. 

“Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν σταματούν να αποκλείουν και να βομβαρδίζουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Κατά συνέπεια για λόγους ασφαλείας, αποφασίστηκε να μην ανοίξουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι”, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις