Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει τον πόλεμο εκτιμά ο Σολτς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία διατύπωσε ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ υπογράμμισε επίσης πως δεν θα επιτραπεί στον ρώσο πρόεδρο να «υπαγορεύσει» την ειρήνη.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμό του. Και είμαι πεπεισμένος: δεν θα τον κερδίσει», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ομιλία που εκφώνησε στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εξαπέλυσε πριν από περισσότερο από τρεις μήνες την εισβολή στην Ουκρανία, «έχει ήδη αποτύχει στους στρατηγικούς στόχους του», δήλωσε ο Σολτς προσθέτοντας ότι μια «εισβολή σε ολόκληρη την Ουκρανία» μοιάζει «σήμερα πιο μακριά απ’ ό,τι στην αρχή της επίθεσης».

Αυτό εξηγείται τόσο από την «εντυπωσιακή» αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων όσο και από την αντίδραση των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι επέβαλαν άνευ προηηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και υποστήριξαν το Κίεβο, μεταξύ άλλων και στρατιωτικά.

«Δεν κάνουμε τίποτε που θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ να μπει στον πόλεμο. Επειδή αυτό θα σήμαινε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», επανέλαβε.

Όμως «το θέμα είναι να δώσουμε στον Πούτιν να καταλάβει ότι δεν θα μπορέσει να υπαγορεύσει την ειρήνη. Η Ουκρανία δεν θα το δεχθεί, ούτε κι εμείς», επέμεινε.

«Για μένα, είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα διαπραγματευθεί σοβαρά για την ειρήνη παρά μόνο αν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να λυγίσει την αντίσταση της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ο Σολτς δεν αναφέρθηκε άμεσα στις επικρίσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρείται υπερβολικά επιφυλακτική στις παραδόσεις βαρέων όπλων, όπως άρματα μάχης, τόσο από το Κίεβο όσο και από ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με το ζήτημα αυτό σε μια άλλη συνεδρίαση στο Νταβός.

«Εκτιμάμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από τη γερμανική κυβέρνηση για να βρεθούν βαριά όπλα» ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί, δήλωσε.

«Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτό είναι τόσο περίπλοκο», σημείωσε ωστόσο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη υπόθεση στις ΗΠΑ: Γιατρός κήρυξε νεκρό παιδί 18 μηνών και το βρήκαν ζωντανό στο νεκροτομείο
Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα - «Παρακαλώ κάντε τα δικά σας και αφήστε με να κάνω τα δικά μου. Πήγα στην ιατρική σχολή για κάποιο λόγο» έλεγε ο γιατρός στους αστυνομικούς που επέμεναν ότι το παιδί είχε ζωτικές ενδείξεις
Πισίνα
Η Μαρίν Λε Πεν νικήτρια των εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου η 57χρονη ηγέτιδα της ακροδεξιάς ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές, μετά την απόφαση του εφετείου που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η Μαρίν Λε Πεν
Αναστασία Μπερεζόφσκα: Ποιοι ήθελαν νεκρό τον Ουκρανό ολιγάρχη και γιατί «έβγαλαν από τη μέση» τη γυναίκα πίσω από τη βόμβα στο Μονακό
Κατασκοπευτικό θρίλερ με πολλές σκιές και αναπάντητα ερωτήματα - Τα δύο μοιραία λάθη της 39χρονης Ουκρανής που καθόρισαν το τέλος της
Αναστασία Μπερεζόφσκα
Hurriyet: Mεταβίβαση των ρωσικών S-400 σε τρίτη χώρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-35 στην Τουρκία
Η Χουριέτ αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή 80 κινητήρων συνολικής αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων
F-35