Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα παίρνουν την περιουσία από Ρώσους και θα την κάνουν ενίσχυση για το Κίεβο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατευθείαν στην Ουκρανία ως ενίσχυση θα πηγαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που ρευστοποιούνται στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα κινητοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να προστεθούν διατάξεις στο πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, προκειμένου οι αρχές των ΗΠΑ να μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις πόρων ρώσων ολιγαρχών, να τους ρευστοποιούν και να στέλνουν τα έσοδα απευθείας στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορεί να λάβει και, ταυτόχρονα, εμείς χρειαζόμαστε όλους τους πόρους που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να δώσουμε στην Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται», ανέφερε ο Σούμερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας στο Κίεβο ύψους 33 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση της αμερικανικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία, δύο μήνες και πλέον αφότου εισέβαλε στη χώρα αυτή η Ρωσία.

Η κυβέρνησή του ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει στο πακέτο αυτό διατάξεις με τις οποίες θα μπορέσει να προχωρά στην κατάσχεση περισσότερων πόρων, τη ρευστοποίησή τους και την αποστολή των εσόδων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Σούμερ, οι διατάξεις που θα προστεθούν θα επισπεύδουν τις διαδικασίες κατάσχεσης ιδιοκτησιακών στοιχείων ρώσων ολιγαρχών στις ΗΠΑ, καθώς και τις δικαστικές διαδικασίες, όπως ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

Θα μετατρέψουν επίσης σε ποινικό αδίκημα την κατοχή πόρων που αποκτήθηκαν μέσω «διεφθαρμένων δοσοληψιών» με τη ρωσική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να λογοδοτήσουν»

«Είναι καιρός οι Ρώσοι ολιγάρχες στους οποίους επιβάλλουμε κυρώσεις να λογοδοτήσουν για τον πλούτο που απέκτησαν παράνομα», δήλωσε ο Σούμερ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη έστειλε σινιάλο υποστήριξης στο σχέδιο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να βάλει στο στόχαστρο Ρώσους ολιγάρχες που ωφελούνται από τη σχέση τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίνοντας μη δεσμευτικό ψήφισμα την περασμένη Τετάρτη.

Το πακέτο των 33 δισ. δολαρίων, το οποίο μέλη του Κογκρέσου λένε πως θέλουν να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό, περιλαμβάνει ποσό 20 δισ. για όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια. Το υπόλοιπο κονδύλι περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
58
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 48
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
7
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο