Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρώσοι κάνουν λόγο για εκεχειρία στο Azovstal για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε εκεχειρία στην χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

“Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ”, έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αυτό είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τους ίδιους τους Ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί μέσα σε έναν λαβύρινθο υπογείων του τεράστιου αυτού βιομηχανικού χώρου.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι άνθρωποι αναμένεται να βγουν από τη χαλυβουργία και να μεταφερθούν μακριά.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, σχεδόν 1.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 600 τραυματίες, παραμένουν ακόμη στο εργοστάσιο.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν μερικούς από τους Ουκρανούς μαχητές να φέρουν σοβαρά τραύματα.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη μεταφορά τους είτε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία είτε σε τρίτη χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επιβεβαιώσει το βράδυ της Παρασκευής τις “πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις” για να μεταφερθούν οι βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες και το ιατρικό προσωπικό της χαλυβουργίας.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που είχαν καταφύγει στο Αζοφστάλ, όλοι τους απομακρύνθηκαν από εκεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε συντονισμένη επιχείρηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η στρατηγική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Συγγενείς απηύθυναν έκκληση σήμερα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη να βοηθήσει να απομακρυνθούν οι υπερασπιστές της πόλης.

Η Ναταλία Ζαρίτσκαγια, η σύζυγος ενός μέλους του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ, είπε στους δημοσιογράφους: “Ο κλοιός γύρω από το Azovstal έχει σφίξει. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο.

Εναποθέτουμε την τελευταία μας ελπίδα και πιστεύουμε ότι μέσα από τις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας, μέσω του προέδρου της Ερντογάν, και της Κίνας, μέσω του προέδρου της Χι Τζινπίνγκ και του Θεού, είναι δυνατό να σωθεί το Αζοφστάλ και οι άνθρωποι που είναι εκεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Βρίσκονται στην κόλαση. Υφίστανται νέα τραύματα κάθε μέρα. Είναι χωρίς πόδια ή χέρια, εξουθενωμένοι, χωρίς φάρμακα”.

Νωρίτερα σήμερα, φιλορώσοι αυτονομιστές ανέφεραν ότι οι πρώτοι Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν και βγήκαν από τη χαλυβουργία κρατώντας λευκές σημαίες.

Η αναφορά αυτή απορρίφθηκε αργότερα από την ουκρανική πλευρά, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την ανακοίνωση της Μόσχας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απειλές Τραμπ για πλήγματα σε εργοστάσια και γέφυρες στο Ιράν: Κρίσιμη συνεδρίαση για μεγάλη επίθεση
«Την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν σειρά οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί» και τη μεθεπόμενη θα «πάρουν σειρά οι γέφυρες» αν οι Ιρανοί «δεν καθίσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News
Ντόναλντ Τραμπ
Με Αλτσχάιμερ διαγνώστηκε ο ηρωικός πιλότος που προσυδάτωσε το αεροπλάνο στον ποταμό Χάντσον και έσωσε 155 ζωές
Η πτήση 1549 της US Airways προσυδατώθηκε στον ποταμό Χάντσον στις 15 Ιανουαρίου 2009, αφού και οι δύο κινητήρες της έπαυσαν να λειτουργούν λόγω σύγκρουσης με ένα σμήνος χηνών
Sully' Sullenberger
Νύχτα κόλασης στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε αμερικανικές βάσεις σε Ιορδανία, Κουβέιτ και Μπαχρέιν – Ανελέητο σφυροκόπημα από τις ΗΠΑ
Το Ιράν προειδοποιεί πως τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι οι ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να πλήξει ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και γέφυρες
U.S. Central Command