Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν έχει στόχο τη διεθνή κοινότητα»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο στόχος του πολέμου που κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, δεν είναι μόνο αυτή η χώρα αλλά συνιστά μια «επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της», δήλωσε σήμερα Πέμπτη (28.4.2022) ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

«Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται κατά του συνόλου της διεθνούς κοινότητας και γι’ αυτό οι οικονομικά ισχυρές δημοκρατικές χώρες ενώθηκαν απέναντί του. Ο Πούτιν δεν περίμενε αυτή την ενότητα (…) επιδιώκει τώρα μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για ανοιχτές, ελεύθερες εμπορικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα 60 χρόνια Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία, ο καγκελάριος υπερασπίστηκε την απόφαση για εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Ένας ισχυρός γερμανικός στρατός είναι απαραίτητος ως αποτρεπτική ισχύς για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση», ανέφερε.

Προειδοποίησε ακόμη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει την τάση για αποπαγκοσμιοποίηση και σημείωσε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη δημιουργηθεί νέο πρόσχημα οικονομικού και εμπορικού προστατευτισμού. «Το παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να συνεχίσει να είναι ελεύθερο και δίκαιο. Η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, ο κ. Σολτς ανέδειξε την ανάγκη τα μέτρα που λαμβάνουν οι πιο φιλόδοξες χώρες να μην εξελιχθούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ίδιες ή σε διεθνείς εμπορικές συγκρούσεις. Η Γερμανία, διαβεβαίωσε, αναζητά στενότερη επαφή με χώρες με τις οποίες μοιράζεται κοινές αξίες και συμφέροντα και αυτές, ανέφερε, περιλαμβάνουν και την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία.

Την ίδια ώρα πάντως στην Bundestag η αντιπολίτευση ασκούσε έντονη κριτική στον καγκελάριο για την απουσία του από το κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση και ψήφιση πρότασης για την στήριξη της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την παράδοση βαρέων όπλων.

«Δεν επιτρέπεται την κεντρική ομιλία για την πολιτική του κράτους να την κάνει ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ και όχι ο καγκελάριος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιόχαν Βάντεπουλ. Ανάλογη κριτική άσκησε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με τον αρχηγό της Τίνο Χρουπάλα να χαρακτηρίζει «ασυγχώρητη» την απουσία του Όλαφ Σολτς. Η πρόταση πάντως υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την Χριστιανική Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Φρούριο» η Άγκυρα για τον Τραμπ – 1.000 άτομα στην αμερικανική αποστολή, έλεγχοι με ακτίνες Χ στο ξενοδοχείο όπου θα μένει
Αύριο Τρίτη (07.07.2026) στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ - Αναλυτικά το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου - Στην Άγκυρα βρίσκεται ήδη ο Μαρκ Ρούτε
Το ξενοδοχείο στην Άγκυρα όπου θα μένει ο Τραμπ
Αλεξέι Ναβάλνι: Κυρώσεις από τη Βρετανία σε 2 ρωσικά ινστιτούτα και 7 επτά πρόσωπα για τη δηλητηρίαση του
«Η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Σκληρό μάθημα Καρόλου στον Χάρι μετά το χάος με τη διαμονή του: «Το Μπάκιγχαμ δεν είναι ξενοδοχείο της τελευταίας στιγμής»
Ο βασιλιάς Κάρολος έχασε την υπομονή του κι έκλεισε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ στον πρίγκιπα Χάρι, αφού άργησε να απαντήσει στην πρόσκληση φιλοξενίας
Βασιλιάς Κάρολος - πρίγκιπας Χάρι
Αναχαιτίστηκε ρωσικό αεροπλάνο κοντά σε βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Νορβηγίας – Η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου όταν το βρετανικό αεροπλανοφόρο συμμετείχε σε αποστολή αποτροπής του ΝΑΤΟ στον Βόρειο Ατλαντικό
Ρωσικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από βρετανικά μαχητικά