Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ούτε βήμα πίσω ο Πούτιν – Επαφές με Μακρόν και Ερντογάν

Βλαντιμίρ Πούτιν
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Σχεδόν δυο ώρες συνομίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν με αντικείμενο της συζήτησης φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Sky News Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί και για τις απαιτήσεις της Ρωσίας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ζήτησε ενημέρωση από τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με μία φωτιά που απείλησε τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε καταγγελία από την ουκρανική πλευρά και για νέο ρωσικό χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις!

Ο Πούτιν φέρεται να απάντησε στον Μακρόν ότι αυτή η φωτιά ήταν μία προβοκάτσια των Ουκρανών, ενώ η ραδιοενέργεια είναι στα κανονικά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι δεν κινδύνευσε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Μακρόν – Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για ό, τι συμβεί στη Μαριούπολη στους Ουκρανούς, καθώς -όπως αναφέρει η ρωσική πλευρά- οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν στους πολίτες της πόλης να την εγκαταλείψουν.

Οι δυο ηγέτες δεν είναι η πρώτη φορά που συνομιλούν αφού πάλι εντός της εβδομάδας είχαν συζητήσει τηλεφωνικά με γαλλικές πηγές να μεταδίδουν ότι δεν υπήρχε κάτι ενθαρρυντικό όσον αφορά στο ενδεχόμενο τερματισμού της σύρραξης.

Η επικοινωνία ήρθε αφότου ο Πούτιν είχε σήμερα συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος τον προέτρεψε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Πούτιν σε Ερντογάν: Ο πόλεμος θα σταματήσει εάν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως από την πλευρά του δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του πως «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η «επιχείρηση» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τον πόλεμο- εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να ηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.

Click4more: Με τα μωρά στα χέρια εγκαταλείπουν το φλεγόμενο Ιρπίν – Ασύλληπτες οι εικόνες αγριότητας του πολέμου

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση. «Ο πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ανέφερε το γραφείο του. «Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις