Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παίζετε με τη φωτιά» για τη Ζαπορίζια προειδοποιεί η IAEA

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παίζετε με τη φωτιά» για τη Ζαπορίζια προειδοποιεί η IAEA

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, έκανε δραματική προειδοποίηση για τα όσα συμβαίνουν με τους βομβαρδισμούς εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, ζήτησε να «σταματήσει αυτή η τρέλα» και διαμήνυσε προς Ρώσους και Ουκρανούς: «Παίζετε με τη φωτιά»!

Η Ρωσία και η Ουκρανία εξαπέλυσαν και πάλι κατηγορίες η μια προς την άλλη ότι βομβαρδίζουν την περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τους Ρώσους.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV για την κατάσταση που επικρατεί και ανέφερε για τα νέα επεισόδια στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας: «Εκρήξεις σημειώθηκαν στον χώρο αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έκανε στη συνέχεια δραματική προειδοποίηση: «Όποιος κι είναι πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν: παίζετε με τη φωτιά! Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό γνωρίζουν τι πλήττουν. Είναι απολύτως σκόπιμο, στοχευμένο».

Ρωσία: Το Κίεβο δεν σταματά τις προκλήσεις

«Περίπου μια ντουζίνα» πλήγματα είχαν στόχο την περιοχή γύρω από τον σταθμό το Σαββατοκύριακο, τόνισε η IAEA σε ανακοίνωσή της. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε εκ νέου την Ουκρανία για το θέμα και όπως τονίστηκε: «το καθεστώς του Κιέβου δεν σταματά τις προκλήσεις προκειμένου να εγείρει την απειλή μιας καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια».

Το υπουργείο Άμυνας Ρωσίας πρόσθεσε ότι το Σάββατο και την Κυριακή οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 20 «όλμους μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον του σταθμού. Οι Ρώσοι τόνισαν ότι οι όλμοι εξερράγησαν μεταξύ των ενεργειακών μονάδων νούμερο 4 και 5 και είχαν στόχο τη στέγη ενός «ειδικού κτιρίου» που βρίσκεται εκεί κοντά.

Αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosenergoatom, τόνισε ότι το «ειδικό κτίριο» βρίσκεται μια αποθήκη πυρηνικών καυσίμων.

Ουκρανία: «Πυρηνικός εκβιασμός»

Η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκείνη βομβάρδισε τον χώρο του πυρηνικού σταθμού.

«Το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2022, έπειτα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς, τουλάχιστον 12 πλήγματα καταγράφηκαν στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Για μία ακόμη φορά επιδίδονται σε πυρηνικό εκβιασμό και θέτουν όλο τον κόσμο σε κίνδυνο», επισήμανε η Energoatom. 

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, μίλησε για τις ζημιές που έχει υποστεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια: «Υπήρξαν ζημιές σε αρκετά ευαίσθητα σημεία», ανέφερε ο Γκρόσι, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχουν πληγεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, αλλά «κυρίως η περιοχή όπου βρίσκονται νέα και χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα».

Το νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο χθεσινό (20.11.2022) του διάγγελμα ότι το βράδυ ότι στη διάρκεια της ημέρας καταγράφηκαν σχεδόν 400 ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε αναφορά και στους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Οι σφοδρότερες μάχες, όπως και πριν, σημειώθηκαν στην περιοχή του Ντονέτσκ. Αν και οι επιθέσεις ήταν λιγότερες σήμερα, καθώς ο καιρός χειροτερεύει, ο αριθμός των ρωσικών βομβαρδισμών παραμένει δυστυχώς εξαιρετικά υψηλός.

Στην περιοχή του Λουγκάνσκ προχωράμε αργά πολεμώντας. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί σχεδόν 400 επιθέσεις του πυροβολικού στα ανατολικά από την αρχή της ημέρας»», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νέοι βομβαρδισμοί στη Χερσώνα

Οι κάτοικοι της Χερσώνας που ήταν οκτώ μήνες υπό την ρωσική κατοχή, είναι πλέον αντιμέτωποι με νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική καθώς η Χερσώνα παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις