Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ
Φωτογραφία Reuters

Την παραίτησή του από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας έκανε γνωστή σήμερα Δευτέρα (4.9.2023) ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα τον αντικαταστήσει έπειτα από σειρά σκανδάλων που έχουν πλήξει την εικόνα του υπουργείου.

«Υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου στον Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter (πλατφόρμα Χ) ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο οποίος διατέλεσε στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2021.

«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τον ουκρανικό λαό και να εργαστώ για τον ουκρανικό στρατό τους τελευταίους 22 μήνες, την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ στην ανάρτησή του.

Η ανάρτηση του Ολέκσιι Ρέζνικοφ:

Στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του προς το έθνος ο Ζελένσκι επεσήμανε χθες Κυριακή ότι θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο της χώρας να αποπέμψει τον Ρέζνικοφ και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ.

Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Πηγή: onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις