Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία – Πεντάγωνο: Ο Πούτιν μπορεί να απειλήσει ξανά με πυρηνικά τη Δύση

Πόλεμος στην Ουκρανία – Πεντάγωνο: Ο Πούτιν μπορεί να απειλήσει ξανά με πυρηνικά τη Δύση
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να εκτοξεύσει ξανά απειλές ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Δύσης, εάν συνεχιστεί η ισχυρή αντίσταση των δυνάμεων της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε ο υποστράτηγος, Σκοτ Μπεριέρ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο Σκοτ Μπεριέρ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μπορεί να φέρει ξανά στο προσκήνιο τα πυρηνικά όπλα κατά της Δύσης, εφόσον συνεχιστεί η εισβολή στην Ουκρανία.

«Η παρατεταμένη κατοχή τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας απειλεί να εξοντώσει το δυναμικό του ρωσικού στρατού και να μειώσει τις προμήθειες για τα εκσυγχρονισμένα όπλα του, ενώ οι αλλεπάλληλες οικονομικές κυρώσεις πιθανότατα θα ρίξουν τη Ρωσία στη δίνη μιας παρατεταμένης οικονομικής ύφεση και διπλωματική απομόνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υποστράτηγος.

«Ο συνδυασμός της ισχυρής αντίστασης της Ουκρανίας και των οικονομικών κυρώσεων θα απειλήσει την “ικανότητα της Ρωσίας να παράγει σύγχρονα πυρομαχικά ακριβείας”, πρόσθεσε ο Μπέριερ στην κατάθεσή του.

«Καθώς αυτός ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποδυναμώνουν αργά τη ρωσική συμβατική ισχύ», συμπλήρωσε ο Μπέριερ, «η Ρωσία πιθανότατα θα βασίζεται όλο και περισσότερο στην πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη για να απειλήσει τη Δύση και να προβάλλει τη δύναμή της σε όλο τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δώσει διαταγή στις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, λόγω της υπόσχεσης από τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να «θέσουν τη Ρωσία» και τη Λευκορωσία «υπεύθυνες» για τη «βίαιη και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη» «εισβολή» στην Ουκρανία, όπως είχε ισχυριστεί ο ίδιος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις