Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια θα έπληττε πολλές χώρες»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια θα έπληττε πολλές χώρες»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Αρχή Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας της Ουκρανίας προειδοποιεί ότι πιθανό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, της περιοχής που τελεί υπό ρωσική κατοχή, θα μπορούσε να πλήξει όλη την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες.

Σε περίπτωση ζημιών στην καρδιά του αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού, «θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης, ξεκάθαρα, συνέπειες πέραν των συνόρων», προειδοποίησε ο Ολεγκ Κορικόφ, ο προσωρινός επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας, κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Κίεβο αξιολογεί την επιλογή της διακοπής λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, γεγονός που θα έπληττε περαιτέρω την Ουκρανία, που ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και των ελλείψεων στην ενέργεια.

Σημειώνεται ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και τελεί υπό ρωσική κατοχή, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων της Ουκρανίας ενώ έχει αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Από την αποσύνδεσή του κινδυνεύει να βρεθεί σε μία κατάσταση κατά την οποία τα συστήματα ασφαλείας θα τροφοδοτούνται από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ. «Όμως, σε καιρό πολέμου, είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση των αποθεμάτων ντίζελ», εξήγησε ο Ολεγκ Κορικόφ.

«Εν δυνάμει θα βρεθούμε απέναντι στην έλλειψη ντίζελ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα που θα βλάψει την καρδιά του αντιδραστήρα και, κατά συνέπεια, στην εκπομπή ραδιενεργών στοιχείων στο περιβάλλον», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους αντιδραστήρες θα μπορούσε να προκαλέσει την διακοπή της διαδικασίας ψύξης τους και την σύντηξη της καρδιάς του αντιδραστήρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις