Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες σε όλη τη χώρα – Φόβοι για μαζικές αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία σήμανε το μεσημέρι της Πέμπτης (01.12.2022) υπό το φόβο νέων αεροπορικών επιθέσεων της Ρωσίας! 

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία, εκτός της Κριμαίας, την οποία άλλωστε έχει προσαρτήσει η Μόσχα. Ο συναγερμός σήμανε μετά τις προειδοποιήσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones.

«Ολικός αντιαεροπορικός συναγερμός ήχησε στην Ουκρανία. Κατευθυνθείτε προς τα καταφύγια», έγραψε στο Telegram η Ουκρανική συνοριακή υπηρεσία.

Κατεστραμμένο το 40% των υποδομών

Σχεδόν το μισό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας παραμένει εκτός λειτουργίας, μια εβδομάδα μετά τους πιο πρόσφατους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στις ενεργειακές υποδομές, ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης DTEK, υπογραμμίζοντας ότι τεχνικοί καταβάλλουν προσπάθειες “νυχθημερόν” για να το επισκευάσουν.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το 40% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος με τρομοκρατικές επιθέσεις με πυραύλους. Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», σημειώνει η DTEK σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Μετά τις ταπεινωτικές στρατιωτικές ήττες στο πεδίο, η Ρωσία άρχισε τον Οκτώβριο να στοχοθετεί ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες έχουν καθημερινά αντίκτυπο σε εκατομμύρια Ουκρανούς.

Στις 24 Νοεμβρίου, τα πιο πρόσφατα μαζικά πυραυλικά πλήγματα στις εγκαταστάσεις αυτές άφησαν στο σκοτάδι και το κρύο ολόκληρες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.

Νέα ρωσικά πλήγματα δημιουργούν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατάσταση και να προκαλέσουν νέα προσφυγική κρίση στην καρδιά του χειμώνα.

«Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό», σημείωσε η DTEK, προσθέτοντας ότι οι ομάδες τεχνικών που έχει εργάζονται “νυχθημερόν” για να επισκευάσουν γρήγορα τις βλάβες στις υποδομές.

Η ιδιωτική εταιρεία υπογράμμισε επίσης ότι «κάνει τα πάντα για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε σπίτι του Κιέβου τουλάχιστον μία ή δύο φορές ημερησίως».

Για να έχουν φως ή θέρμανση στη διάρκεια των πολλών ωρών ημερησίως που δεν έχουν ρεύμα, οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας κυρίως κεριά ή ακόμη γεννήτριες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μερικές φορές μοιραίων πυρκαγιών.

Χθες, Τετάρτη, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι την προηγούμενη ημέρα κατέγραψαν 9 θανάτους και 8 τραυματισμούς από πυρκαγιές σε σπίτια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία – Ο ένας σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Πρόκειται για έναν άνδρα που γεννήθηκε στη Ρωσία και έχει λετονικό διαβατήριο, καθώς και έναν από τη Λευκορωσία με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στις αρχές
07 August 2026, Saxony, Schkeuditz: Police officers are walking across a field on the grounds of Leipzig Airport. The investigation into the discovery of the explosive-laden drone is ongoing. Numerous police officers are on the scene near the northern runway, searching the area on foot. 9
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στο Νεπάλ - Πιθανό να βρεθούν ζωντανοί δεκάδες εγκλωβισμένοι εργάτες σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Τουλάχιστον 1.130 άνθρωποι είναι οι νεκροί από την καταστροφική πλημμύρα, και πάνω 4.500 οι αγνοούμενοι σε Νεπάλ και Θιβέτ - Ανησυχίες λόγω της κακοκαιρίας και των συνεχώς κατολισθήσεων
Nepal army soldiers work during a search and rescue operation outside a tunnel near the Hydropower Project sites, following deadly flash floods and mudslides, in Rasuwa district, Nepal, in this handout obtained by Reuters on September 1, 2026. Nepal Army/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.