Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Στρατηγική προσέγγιση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» ζητά η Μαρίν Λε Πεν

«Μόλις τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και διευθετηθεί με ειρηνευτική συνθήκη», τότε η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει μια «στρατηγική προσέγγιση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», δήλωσε σήμερα η Μαρίν Λε Πεν, η ακροδεξιά υποψήφια των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

«Αυτό είναι το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση», εκτίμησε η Μαρίν Λε Πεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διπλωματία στο Παρίσι.

H Λεπέν δεν θέλει ούτε «υποταγή στη Μόσχα», ούτε «ευθυγράμμιση με τις θέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν», κυρίως στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, όπως δήλωσε. «Το επαναλαμβάνω, ξεκάθαρα, αν εκλεγώ πρόεδρος, θα εγκαταλείψω την ολοκληρωμένη διοίκηση (του ΝΑΤΟ) αλλά δεν θα αποκηρύξω το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης και τη εφαρμογή του, για τη συλλογική ασφάλεια, ακριβώς λοιπόν όπως ήταν πριν από το 2009», πρόσθεσε.

Η Λεπέν προτείνει στο πρόγραμμά της για την προεδρία μια «συμμαχία» με τη Ρωσία για να συμπεριληφθεί «στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας που δεν μπορεί να συγχέεται με τη μόνη του ΝΑΤΟ», ο οποίος θεωρείται ένας «πολεμοχαρής οργανισμός».

Η ηγέτης της ακροδεξιάς, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν με ανοικτές αγκάλες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2017, κατηγορείται συχνά από τους αντιπάλους της για διασυνδέσεις με τη ρωσική ηγεσία.

Το 2014, ο Εθνικός Συναγερμός είχε καταφύγει σε ρωσικό δάνειο εννέα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συνεχίζει να αποπληρώνεται, ακολούθησε μια «αναδιάρθρωση του χρέους» που απέσπασε το 2020 από τους πιστωτές της, τη ρωσική εταιρία Aviazapchast που διευθύνεται από πρώην στρατιωτικούς.

Ο Εθνικός Συναγερμός ρίχνει την ευθύνη στις γαλλικές τράπεζες που «αρνήθηκαν όλες» να του χορηγήσουν δάνεια.

Στις 4 Απριλίου η Μαρίν Λεπέν μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στη Ουκρανία μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στην περιφέρεια του Κιέβου, κυρίως στην Μπούτσα.

Παραμένει αντίθετη στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, στο όνομα της προστασίας της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Στα τέλη Μαρτίου, η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού είχε αρνηθεί να χαρακτηρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» γιατί «δεν διαπραγματεύεσαι την ειρήνη προσβάλλοντας μια από τις δύο πλευρές».

Μια νίκη της Λεπέν στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου θα αντηχούσε σε όλη την Ευρώπη και πέρα από τον Ατλαντικό, εγκαθιστώντας βαθύ ευρωσκεπτικισμό στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ένα πρόσωπο που δήλωνε από καιρό θαυμασμό για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τότε, δήλωσε με θαυμασμό ότι είχε τις ίδιες αξίες με τον Πούτιν και ότι μια «νέα παγκόσμια τάξη» αναδυόταν με αυτόν, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την ίδια στο πηδάλιο.

Η Λεπέν άλλαξε στάση απέναντι στη Ρωσία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία και δήλωσε «ανεξάρτητη» από οποιαδήποτε ξένη χώρα.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λεπέν δήλωσε ότι θέλει μια πιο χαλαρή εκδοχή της ΕΕ, παρότι επανέλαβε ότι θα παραμείνει στην Ένωση. Η Λεπέν απέσυρε παλαιότερες αντιδημοφιλείς προτάσεις για κατάργηση του ευρώ ή αποχώρηση από την ΕΕ. «Κανείς δεν είναι κατά της Ευρώπης», δήλωσε. «Δεν θα σταματήσω να πληρώνω τη συνδρομή της Γαλλίας στην ΕΕ. Θέλω να την μειώσω».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μακρόν με βίντεο βάζει τέλος στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία – Stop και στα κινητά στα σχολεία
«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους»
Εμανουέλ Μακρόν
CNN: Η Γροιλανδία, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης – Οι κίνδυνοι από την επίδειξη ωμής ισχύος σε συμμάχους
Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, παρέθεσε Θουκυδίδη, ως προειδοποίηση - «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υφίστανται ό,τι πρέπει»
Η Γροιλανδία
Wall Street Journal: Κορυφαίος Κινέζος στρατηγός και στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ υπό έρευνα για διαρροή πυρηνικών στοιχείων στις ΗΠΑ
Στο επίκεντρο καταγγελιών ο ανώτερος στρατηγός Zhang Youxia για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα προαγωγές, κατάχρηση εξουσίας και πολιτικές κλίκες στον κινεζικό στρατό
Ο Zhang Youxia
Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε διαμέρισμα στο Βερολίνο - Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο
Μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, ένας άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμους και γιατρούς και στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Αστυνομία της Γερμανίας
New York Times: Ο Χαμενεΐ διέταξε την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν «με κάθε μέσο» – «Οργανωμένη σφαγή από το κράτος»
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Ιράν με εντολή «να πυροβολούν για να σκοτώσουν» και τους δόθηκε εντολή να μην δείξουν κανένα έλεος στους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη