Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία Ουάσιγκτον – Κιέβου για κοινή παραγωγή όπλων ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αρχίσουν την από κοινού παραγωγή όπλων, ένα βήμα που θα δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να αρχίσει να παράγει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε σήμερα (22.9.2023) ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ημερήσια ομιλία του προς τους Ουκρανούς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η μακροπρόθεσμη αυτή συμφωνία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και μια νέα βιομηχανική βάση στην Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο.

«Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, πολύ σημαντικά αποτελέσματα», δηλώνει ο Ζελένσκι στο βίντεο που ανήρτησε σήμερα το πρωί στον προεδρικό ιστότοπο.

«Και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία – θα δουλέψουμε μαζί ώστε η Ουκρανία να παράγει τα απαραίτητα όπλα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμπαραγωγή στον αμυντικό τομέα με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι ιστορικών διαστάσεων».

Το Κίεβο έχει αυξήσει τις προσπάθειες να προωθήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς 19 μήνες πολέμου έχουν δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά ώστε να αποκρουσθούν ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος ενός μετώπου που έχει μήκος 1.000 χιλιόμετρα. Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως το υπουργείο Στρατηγικών Βιομηχανιών, το οποίο επιβλέπει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τρεις ενώσεις, στις οποίες μετέχουν περισσότερες από 2.000 αμερικανικές εταιρείες του αμυντικού τομέα.

«Ετοιμαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα νέο αμυντικό οικοσύστημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παράγουμε όπλα ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ελευθερία και να προστατεύσουμε τη ζωή μαζί», δήλωσε ο Ζελένσκι χωρίς να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία εξαρτάται πολύ από τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη. Για να μειώσει την εξάρτησή της, ο Ζελένσκι και η ομάδα του πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και την αύξηση της παραγωγής.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει προηγουμένως πως το Κίεβο θα φιλοξενήσει σύντομα ένα διεθνές φόρουμ κατασκευαστών όπλων, με προσκεκλημένες εταιρείες από περισσότερες από 20 χώρες.

Η ουκρανική κυβέρνηση εφαρμόζει επίσης μεταρρυθμίσεις στην κύρια εταιρεία της παραγωγής όπλων, την Ukroboronprom, για τη βελτίωση της διαφάνειας και την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, καθώς και της συνεργασίας με δυτικούς παραγωγούς.

Η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει σε κοινά προγράμματα με παραγωγούς της κεντρικής Ευρώπης για την επισκευή ουκρανικών αρμάτων μάχης και άλλων οχημάτων, ενώ εργάζεται επίσης για να αναπτύξει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χανταϊός: «Δεν κινδυνεύουμε από νέα πανδημία» καθησυχάζουν οι επιστήμονες – Στην Τενερίφη ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών
Ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι χαμηλός, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις εύκολης μεταφοράς του συγκεκριμένου στελέχους μεταξύ ηπείρων, ούτε τάση ευρείας εξάπλωσης
χανταιος
Τραμπ: Περιμένω απάντηση από το Ιράν για το νέο σχέδιο ειρήνης – Φόβοι για αντίποινα μετά τον βομβαρδισμό των ιρανικών τάνκερ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν ξανά τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή - Πετρελαιοκηλίδα 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντοπίστηκε στον Κόλπο
Ντόναλντ Τραμπ
Άνδρας στην Βρετανία υποδυόταν την πρώην σύντροφό του στο Tinder και έστελνε αγνώστους σπίτι της για να την βιάσουν
Ο Άσαντ Χουσεΐν είχε συστηθεί με ψεύτικο όνομα στην 36χρονη, και αφού χώρισαν έστελνε μηνύματα σε άνδρες λέγοντάς τους να πάνε σπίτι της με την ψευδή δικαιολογία ότι πρόκειται για μια «σεξουαλική φαντασίωση» της
iStock