Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέλος στις αποστολές παρατηρητών του ΟΑΣΕ μετά από 8 χρόνια

Τέλος στην αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία δίνει ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) επισημοποιώντας το τέλος της δράσης του έπειτα από οκτώ χρόνια, συνεπεία του βέτο που έθεσε η Ρωσία την 31η Μαρτίου στην ανανέωση της θητείας του.

Ο ΟΑΣΕ «θα λάβει άμεσα μέτρα για να εφαρμόσει» τη διακοπή αυτής της αποστολής, δήλωσε σε ανακοίνωση η γενική γραμματεία του οργανισμού που έχει την έδρα του στη Βιέννη, με τον ασκούντα την προεδρία του οργανισμού, τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου, να σχολιάζει πως «η θέση της Ρωσίας δεν μας άφησε άλλη επιλογή».

Όλες οι αποφάσεις του ΟΑΣΕ λαμβάνονται συναινετικά και η Μόσχα μπλόκαρε, για πρώτη φορά πριν από λιγότερο από ένα μήνα, την παράταση της θητείας αυτής της αποστολής.

Αυτό έθεσε τέλος στις αβεβαιότητες όσον αφορά το τέλος αυτής της διαδικασίας που εφαρμόστηκε το 2014 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Δυτικών και της Ρωσίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας μεταξύ της Ουκρανίας και των δύο φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, αυτές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η αποστολή είχε επικυρωθεί νομικά από τη Μόσχα και τον ΟΗΕ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Ο ΟΑΣΕ ήταν το μόνο διεθνές όργανο που τεκμηρίωνε την κατάσταση επί του πεδίου.

Ωστόσο οι ομάδες του, που αποτελούνταν από εκατοντάδες μέλη από δεκάδες χώρες, που εξεπλάγησαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, απομακρύνθηκαν εκτάκτως από την περιοχή τις επόμενες ημέρες. Οι δραστηριότητές τους σταμάτησαν την 1η Απριλίου.

Ωστόσο, παρέμεναν επί τόπου Ουκρανοί εργαζόμενοι που «πραγματοποιούσαν διοικητικά καθήκοντα», διευκρίνισε ο ΟΑΣΕ την Κυριακή.

Τέσσερις εξ αυτών κρατούνται στα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και ερευνώνται συγκεκριμένα για «κατασκοπεία» ή «εσχάτη προδοσία».

Δύο παρατηρητές έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο αυτή της μεγάλης επιχείρησης. Ο Αμερικανός Τζόζεφ Στόουν σκοτώθηκε σε έκρηξη το 2017 και η Ουκρανή, Μαρίνα Φενίνα, σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο την 1η Μαρτίου.

Ο ΟΑΣΕ έχει την έδρα του στη Βιέννη από τότε που συγκροτήθηκε το 1975, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, για να ευνοήσει τον διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αριθμεί σήμερα 57 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς και αυτών που βρίσκονται στην τροχιά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για εισαγωγές φυσικού αερίου» – Στις 13:45 η συνάντηση με Μητσοτάκη
Η δήλωση Ζελένσκι έγινε πριν από την σημερινή άφιξή του στην Ελλάδα, πρώτο σταθμό των επισκέψεών σε χώρες της Ευρώπης - Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί με τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 51
Χακάν Φιντάν: Ιστορική παραίσθηση η μη αποδοχή της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
Ισχυρίστηκε ότι «στο βόρειο τμήμα ζουν Τούρκοι, στο νότιο τμήμα ζουν Έλληνες και, χάρη στην παρουσία του τουρκικού στρατού, από το 1974 και μετά, συνεχίζεται η ζωή χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι»
Χακάν Φιντάν