Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά δορυφορικές εικόνες από την Ιαπωνία – Καταγράφηκαν ρωσικά πολεμικά πλοία

Ρωσία και Ουκρανία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 22η ημέρα και χωρίς να διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης, το Κίεβο επιχειρεί να ενισχύσει την άμυνα του έναντι της Ρωσίας. Σε αυτό μπορούν να συμβάλουν δορυφορικές εικόνες από την Ιαπωνία, τις οποίες – όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei – και ζητά η Ουκρανία. 

Κυβερνητικές και ιδιωτικές εταιρείες στην Ιαπωνία λειτουργούν δορυφόρους που έχουν την ικανότητα να καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες μέρα και νύχτα και μέσα από σύννεφα και άλλα εμπόδια στην ατμόσφαιρα. Αυτό ενδεχομένως να μπορούσε να βοηθούσε την Ουκρανία στον σχεδιασμό της άμυνας της, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην απώθηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τα στενά Τσουγκάρου στη βορειοανατολική Ιαπωνία μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, μεταφέροντας πιθανώς στρατεύματα και οχήματα μάχης στην Ουκρανία. «Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και τις κινήσεις του ρωσικού στρατού με μεγάλη προσοχή», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας – όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Nikkei – θα εξετάσει προσεκτικά το αίτημα του Κιέβου, σχετικά με το αν η παροχή δεδομένων αυτού του είδους στην Ουκρανία είναι πολιτικά αποδεκτή ή επιτρέπεται βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Nikkei Asia

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις