Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμός σιδηροδρομικού σταθμού απ’ όπου φεύγουν άμαχοι – Αναφορές για 30 νεκρούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμός σιδηροδρομικού σταθμού απ’ όπου φεύγουν άμαχοι – Αναφορές για 30 νεκρούς

Νέα σφαγή εναντίον αμάχων στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά, στόχος των ρωσικών δυνάμεων έγινε σιδηροδρομικός σταθμός και θύματα του νέου μακελειού είναι άμαχοι. Οργισμένο μήνυμα Ζελένσκι: Η Ρωσία είναι κακό χωρίς όριο, χωρίς τιμωρία δεν θα σταματήσει! Αρνείται τα πάντα το Κρεμλίνο και ξαναμιλά για προβοκάτσια. 

Περισσότεροι από 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία. 4.000 άνθρωποι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά οι περισσότεροι, βρίσκονταν στο σταθμό την ώρα της επίθεσης. 

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε περισσότερους από 20 σάκους μεταφοράς πτωμάτων στο σημείο. Αργότερα, εθελόντρια ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στην απομάκρυνση των πτωμάτων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Νωρίτερα, η σιδηροδρομική εταιρία της Ουκρανίας είχε αναφέρει ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις. «Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους.

«Σύμφωνα με επιχειρησιακά στοιχεία, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στην επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματορσκ». Ο επικεφαλής της εταιρίας των ουκρανικών σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia Ολεξάντρ Καμίτσιν έκανε, επίσης, λόγο για 30 θανάτους και πάνω από 100 τραυματίες, καταδικάζοντας μέσω της πλατφόρμας Telegram το «σκόπιμο χτύπημα».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε τουλάχιστον 20 πτώματα! Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Η Ρωσία δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με την επίθεση αυτή και τον απολογισμό των θυμάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ  

Το έδαφος γεμάτο αίματα, άνθρωποι πεσμένοι ανάμεσα σε βαλίτσες, νεκροί. Αυτές είναι οι πρώτες, σοκαριστικές και πολύ σκληρές εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία. 

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο σταθμό τη στιγμή που έπεσαν οι πύραυλοι. «Οι Ρώσοι φασίστες γνώριζαν πολύ καλά πού στόχευαν και τι ήθελαν. Ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και φόβο, ήθελαν να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», δήλωσε.

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1512345988366802945?s=20&t=olCqg7TpBbJxWdeFHIblRQ

Οργή Ζελένσκι για την επίθεση: Δεν θα σταματήσουν!

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε το «κακό δίχως όριο» που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, ύστερα από την επίθεση στο Κραματόρσκ. «Χωρίς τη δύναμη και το κουράγιο να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό. Είναι ένα κακό που δεν έχει όριο. Και εάν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν θα σταματήσει ποτέ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, αποκηρύσσοντας τις «απάνθρωπες» μεθόδους των ρωσικών δυνάμεων.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη

Λίγη ώρα πριν από το νέο μακελειό, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ανοίξει έως και 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά οι κάτοικοι της Μαριούπολης που θέλουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα.

Οι 10 σχεδιαζόμενοι ασφαλείς διάδρομοι, που ανακοινώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, βρίσκονται όλοι στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Η Βερεστσούκ δήλωσε επίσης ότι 4.676 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες, Πέμπτη, από πόλεις της χώρας.

Πολλές προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση λεωφορείων που θα μεταφέρουν προμήθειες στην Μαριούπολη και θα απομακρύνουν από αυτήν αμάχους έχουν αποτύχει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί ανέρχονταν σε περίπου 5.000 πριν από μια εβδομάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτήν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με λίγες προμήθειες.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά δεν έχει καταφέρει να σπάσει την ουκρανική άμυνα.

Την ίδια ώρα όσον αφορά το διπλωματικό μέτωπο, ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξάγουν “συνεχώς” διαδικτυακές ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά το κλίμα έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα, μεταξύ των οποίων τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εξωδικαστικές εκτελέσεις στην Μπούτσα, η οποία βρίσκεται έξω από το Κίεβο. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία και έχει χαρακτηρίσει τους θανάτους στην Μπούτσα “τερατώδη πλαστογραφία” που σκηνοθετήθηκε από τη Δύση για την δυσφημήσει.

Έφυγαν οι Ρώσοι από τον Βορρά

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία στην Λευκορωσία και τη Ρωσία, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των ρωσικών δυνάμεων θα μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσει στο Ντονμπάς, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστεί να ανεφοδιαστούν προτού αναπτυχθούν πιο ανατολικά, διευκρινίζει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι μια οποιαδήποτε μαζική ανασύνταξή τους από τον βορρά κρίνεται πιθανό ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεων στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο νότια από την πόλη Ιζιούμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους, επισημαίνει επίσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Σούμι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την περιφέρεια αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν έχει πλέον ρωσικές μονάδες. Οι εκρήξεις που μπορεί να ακούει ο κόσμος οφείλονται στο ότι εργαζόμενοι σωστικών συνεργείων και πυροτεχνουργοί εξουδετερώνουν πυρομαχικά που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές μονάδες, πρόσθεσε.

Ο Ζιβίτσκι προειδοποίησε επίσης ότι η περιοχή δεν είναι ακόμη ασφαλής, καθώς έχουν τοποθετηθεί νάρκες σε πολλά μέρη.

Επίσης προειδοποίησε τον κόσμο να μην οδηγεί στην άκρη των δρόμων, να μην χρησιμοποιεί μονοπάτια στα δάση και να μην πλησιάζει κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Ζιβίτσκι είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από την περιοχή την Κυριακή.

Μαζί με τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Χαρκόβου και του Κιέβου, η περιφέρεια της Σούμι ήταν μια από τις περιοχές στις οποίες επιτίθονταν οι ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου πριν από περισσότερο από έναν μήνα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επικεντρώσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις