Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμός με fake βίντεο του Ζελένσκι να παραδίδεται στον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμός με fake βίντεο του Ζελένσκι να παραδίδεται στον Πούτιν

Έχει καταστεί σαφές από την πρώτη στιγμή: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν διεξάγεται μόνο με όπλα και οβίδες. Είναι και ένας πόλεμος των media.

Και τα fake news διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή που η Ρωσία «μπούκαρε» πριν από 21 μέρες…

Τελευταίο δείγμα του πολέμου των fake news είναι ένα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι…

Το βίντεο «φωνάζει» από μακριά πως δεν είναι αυθεντικό. Όμως -στην εποχή μας- ποιος μπορεί να πει με σιγουριά πως δεν θα… πετύχει το σκοπό του;

Στις εικόνες φαίνεται ο Ουκρανός πρόεδρος να κάνει διάγγελμα, κατά τη διάρκεια του οποίου -υποτίθεται πως- παραδίδεται στις απαιτήσεις του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έγινε φυσικά viral σε χρόνο ρεκόρ και παρόλο που ακόμη και κάποιος με την στοιχειώδη επαφή με τον κόσμο των social media αντιλαμβάνεται εξ αρχής πως κάτι… δεν πάει καλά, οι ειδικοί ανησυχούν πως τέτοιου τύπου «χτυπήματα» στο internet μπορεί να είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνα.

Οι εικόνες… βρωμάνε deepfake  από χιλιόμετρα. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή πρακτική των τελευταίων ετών, κατά την οποία εύκολα κανείς μπορεί στο ίντερνετ να «βάλει» οποιοδήποτε πρόσωπο να… κάνει και να λέει το οτιδήποτε.

Click4more: Ρωσία: «Απαράδεκτος και ασυγχώρητος» ο Μπάιντεν για το «εγκληματίας πολέμου» σε Πούτιν

Είναι ένα προχωρημένο είδος «φωτομοντάζ» αλλά πολύ αληθοφανές, το οποίος πολλάκις έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ώστε -υποτίθεται- πρόσωπα της showbiz να «πρωταγωνιστούν» ακόμα και σε σκηνές πορνό.

Στο εν λόγω βίντεο, ο… υποτιθέμενος Ζελένσκι παροτρύνει τους Ουκρανούς να κατεβάσουν τα όπλα απέναντι στους Ρώσους εισβολές, ωστόσο από την πρώτη στιγμή πολλοί χρήστες των social media παρατήρησαν κάποιες λεπτομέρειες που… χτύπησαν καμπανάκι αναφορικά με την γνησιότητα του βίντεο, όπως για παράδειγμα το χρώμα του δέρματος του «Ζελένσκι» και ειδικά στον λαιμό και το πρόσωπο…

Δείτε το βίντεο

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις