Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

“Πόλεμος” στην Βρετανία μετά τον θάνατο του βρέφους της “νύφης του ISIS”!

ISIS

Πολεμικό το κλίμα στην Μεγάλη Βρετανία μετά τον θάνατο του βρέφους της Σαμίμα Μπέγκουμ, της αναφερόμενης και ως “νύφης του ISIS”.

Ως ένα “στίγμα συνείδησης,” για την βρετανική κυβέρνηση περιγράφεται η απόφαση αφαίρεσης της υπηκοότητας από την Σαμίμα Μπέγκουμ, της αναφερόμενης και ως “νύφης του ISIS”, μετά τον θάνατο του βρέφους τηw.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει από μία έφηβη την βρετανική υπηκοότητα, αφού συντάχθηκε με το Ισλαμικό Κράτος περιγράφηκε ως ένα “συνειδησιακό στίγμα” για την βρετανική κυβέρνηση, μετά τον θάνατο του τριών εβδομάδων βρέφους της.

Η αφαίρεση της υπηκοότητας από την Σαμίμα Μπέγκουμ έγινε για λόγους ασφάλειας τον προηγούμενο μήνα, με συνέπεια, η ίδια να παραμείνει σε ένα κέντρο προσφύγων στην Συρία, όπου και πέθανε το τρίτο μωρό της 19χρονης, από τότε που ίδια έφυγε στην Συρία το 2015.

Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι η κίνηση να αφεθεί ένα αθώο μωρό σε κέντρο προσφύγων, όπου θα ποσοστά θανάτου βρεφών είναι υψηλά, ήταν ηθικά κατακριτέα.

Η “νύφη του ISIS” που διχάζει την Βρετανία – Αυτό είναι το τρίτο παιδί που χάνει

Η 19χρονη Σαμίμα Μπέγκουμ ή αλλιώς “νύφη του ISIS” είχε εκφράσει την πρόθεση να επιστρέψει στην πατρίδα και στο σπίτι της, όμως οι αρχές του Λονδίνου επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, της αφαίρεσαν τη βρετανική υπηκοότητα τον περασμένο μήνα.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της που θέλει πίσω το παιδί της καθώς θεωρούν πως μετάνοιωσε για την απόφασή της να φύγει από τη Βρετανία και να ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η αποκαλούμε “νύφη του ISIS” εγκατέλειψε το Λονδίνο το 2015 και εντοπίστηκε σε συριακό προσφυγικό καταυλισμό στα μέσα Φεβρουαρίου και χθες έγινε γνωστό πως έχασε το τριών εβδομάδων αγοράκι της από λοίμωξη στο αναπνευστικό.

Η Μπέγκουμ είχε ονομάσει τον γιο της Γιέραχ, σύμφωνα με την επιθυμία του τζιχαντιστή συζύγου της Γιάγκο Ριέντιτζ, ενός Ολλανδού από το Άρνχεμ, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ, ενώ αυτό είναι το τρίο παιδί που χάνει η 19χρονη “νύφη του ISIS”.

Ένα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: “Ο θάνατος κάθε παιδιού αποτελεί μια τραγωδία και είναι βαθύτατα λυπηρό για την οικογένεια. Το Φόρειν Όφις από τον Απρίλιο του 2011 συμβουλεύει μόνιμα τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ανθρώπους να σύρονται στην τρομοκρατία και να ταξιδεύουν σε επικίνδυνες εμπόλεμες ζώνες”.

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι το μωρό που δεν είχε συμπληρώσει τρεις εβδομάδες ζωής εκδήλωσε μια λοίμωξη των πνευμόνων και πέθανε την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία με κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.

Η μοίρα της έχει προκαλέσει μια συζήτηση με νομικές, ηθικές διαστάσεις και αναφορικά με την ασφάλεια, με τις κυβερνήσεις να καλούνται να δώσουν απάντηση για τις τύχες των οικογενειών μαχητών που ορκίστηκαν πίστη να καταστρέψουν την Δύση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις