Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ακόμα και με κάρα φεύγουν οι κάτοικοι της Γάζας εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης κατά της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ακόμα και με κάρα φεύγουν οι κάτοικοι της Γάζας εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης κατά της Χαμάς
Reuters

Με κάθε μέσο εκκενώνεται η Γάζα από τους κατοίκους της μετά και τη λήξη του τρίτου τελεσιγράφου του Ισραήλ. Όλα δείχνουν ότι η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς είναι πλέον θέμα χρόνου. 

Μαζική μετακίνηση του πληθυσμού από τη βόρεια στη νότια Λωρίδα της Γάζας παρατηρεί ο ΟΗΕ μετά και την εκπνοή του τρίτου τελεσιγράφου από το Ισραήλ.

Η εντολή που δόθηκε από τους Ισραηλινούς προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ήταν να φύγουν προς τα νότια, γεγονός που προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσαν νωρίτερα την Κυριακή (15.10.2023) τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι άγνωστος.

Το Ισραήλ που εξακολουθεί να σφυροκοπά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους κατοίκους στη βόρεια πλευρά του θύλακα (περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια το συντομότερο δυνατόν.

Ως γνωστόν, η διορία που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ για να ακολουθήσουν έναν «ασφαλή διάδρομο» έληξε στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία συνεχής ροή υπερφορτωμένων αυτοκινήτων, φορτηγών και κάρων προς τα νότια.

«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.

 

Μέχρι το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου, υπήρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους – καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είναι 2.383 Παλαιστίνιοι νεκροί, ενώ σε 10.814 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με πηγές από το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα τη συντρίψουμε», διαμήνυσε νωρίτερα την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς αναμένεται η σαρωτική χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις