Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αποκαταστάθηκε ο έλεγχος στα σύνορα με τη Γάζα – Τοποθετεί νάρκες ο Ισραηλινός στρατός

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αποκαταστάθηκε ο έλεγχος στα σύνορα με τη Γάζα – Τοποθετεί νάρκες ο Ισραηλινός στρατός
Φωτογραφία Reuters

Τον έλεγχο στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας αποκατέστησε όπως έκανε γνωστό το Ισραήλ και βάζει νάρκες στα σημεία που οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν γκρεμίσει τον φράκτη στη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσαν το Σάββατο. Παλαιστίνοι στο μεταξύ δέχονται μηνύματα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς έρχονται νέες αεροπορικές επιδρομές.

Μετά την απειλή της Χαμάς ότι να εκτελεί έναν ισραηλινό όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει ένα σπίτι Παλαιστινίων απροειδοποίητα υπήρξαν νέες επιθέσεις από το στρατό του Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε επίσης στα όπλα 300.000 εφέδρους, αριθμό που δεν έχει προηγούμενο, και επέβαλε αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, εγείροντας φόβους ότι σχεδιάζει χερσαία επίθεση σε απάντηση στην πιο τολμηρή και αιματηρή επίθεση της Χαμάς εδώ και δεκαετίες.

1500 οι νεκροί

Η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, ενώ έχει προκαλέσει διεθνείς δηλώσεις υποστήριξης προς το Ισραήλ, διαδηλώσεις σε υποστήριξη των Παλαιστινίων και εκκλήσεις για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο αριθμός των Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση της Χαμάς ανήλθε σε 900, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 2.600 τραυματίες και δεκάδες έχουν συλληφθεί όμηροι. Μεταξύ των Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονται 260 κυρίως νέοι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν σε φεστιβάλ μουσικής στην έρημο, από όπου απήχθησαν κάποιοι από τους ομήρους.

Σε σχόλιά του που επικαλέστηκε ο Ραδιοσταθμός του Ισραηλινού Στρατού, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι δεν υπήρξαν νέες διεισδύσεις από τη Γάζα από χθες, Δευτέρα. Σε προφανή απάντησή του στις φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν διαμεθοριακές σήραγγες, ο Χαγκάρι σημείωσε ότι ο στρατός δεν έχει διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε παράλληλα χθες ότι τουλάχιστον 687 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 3.726 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

Νοσοκομεία και τζαμί στόχος των επιθέσεων

Πολυκατοικίες, ένα τζαμί και νοσοκομεία βρίσκονται μεταξύ των τόπων που δέχθηκαν επίθεση και τα πλήγματα κατέστρεψαν δρόμους και σπίτια, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες.

Το Ισραήλ βομβάρδισε επίσης τα κεντρικά γραφεία της ιδιωτικής Παλαιστινιακής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας.

Τα πλήγματα συνεχίστηκαν την περασμένη νύχτα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από αέρα και θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης αποθήκης όπλων που, όπως διευκρίνισε, ανήκε στον Ισλαμικό Τζιχάντ, και στόχους της Χαμάς κατά μήκος της ακτής της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ουμπάιντα απείλησε χθες, Δευτέρα, ότι οι μαχητές της θα σκοτώνουν Ισραηλινούς από τους δεκάδες που κρατούν ομήρους μετά την αιφνίδια επίθεσή τους το Σάββατο το πρωί. Όπως σημείωσε, η Χαμάς θα εκτελεί έναν Ισραηλινό όμηρο για κάθε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού αμάχων χωρίς προειδοποίηση και θα μεταδίδει την εκτέλεση.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε άμεσα στην απειλή αυτή. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν δήλωσε ότι πάνω από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι από τη Χαμάς στη διάρκεια της φονικής διείσδυσής της στο ισραηλινό έδαφος το σαββατοκύριακο.

Μηνύματα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα

Παλαιστίνιοι φέρεται να δέχονται τηλεφωνήματα και ηχητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα από ισραηλινούς αξιωματικούς ασφαλείας στα οποία τους λένε να εγκαταλείψουν περιοχές κυρίως στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Γάζας και τους προειδοποιούν ότι ο στρατός θα διεξαγάγει επιχειρήσεις εκεί.

Δεκάδες άνθρωποι στην συνοικία Ρέμαλ στην πόλη της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

«Πήραμε παιδιά και εγγόνια και νύφες και φύγαμε. Μπορώ να πω ότι γίναμε πρόσφυγες. Δεν είμαστε ασφαλείς. Τι ζωή είναι αυτή; Δεν είναι ζωή», δήλωσε ο 73χρονος κάτοικος Σάλαχ Χανούνεχ.

Στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, όπου έγινε η επίθεση της Χαμάς, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός αποκατέστησε τον έλεγχο κοινοτήτων εντός του ισραηλινού εδάφους όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, αλλά πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις καθώς κάποιοι μαχητές παραμένουν ενεργοί.

«Προχωράμε στην επίθεση»

Η ανακοίνωση ότι 300.000 έφεδροι κλήθηκαν στα όπλα σε μόλις δύο ημέρες εντείνει τις εικασίες ότι το Ισραήλ μπορεί να σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα, έδαφος που εγκατέλειψε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

«Ποτέ δεν είχαμε επιστρατεύσει τόσο πολλούς εφέδρους σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε ο Χαγκάρι. “Προχωράμε στην επίθεση”, σημείωσε.

Η Ουάσινγκτον, η οποία χορηγεί στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανακοίνωσε ότι στέλνει νέες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά και λοιπή βοήθεια ασφαλείας στο Ισραήλ.

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε το Ιράν να μην αναμιχθεί στην κρίση και σημείωσε ότι δεν θέλει διεύρυνση της σύγκρουσης. Το Ιράν δεν κρύβει την υποστήριξή του για τη Χαμάς και επικρότησε την επίθεση του Σαββάτου, μολονότι διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή του.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θέλουμε αυτό να διευρυνθεί και το νόημα είναι το Ιράν να πάρει αυτό το μήνυμα καθαρά και ξάστερα», σημείωσε ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε για την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νεκροί 11 Αμερικανοί

Κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων αυτές της Ιταλίας, της Ταϊλάνδης και της Ουκρανίας ανέφεραν ότι πολίτες τους είναι νεκροί ή η τύχη τους αγνοείται μετά την επίθεση της Χαμάς. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και ότι είναι πιθανόν Αμερικανοί πολίτες να βρίσκονται μεταξύ αυτών που κρατούνται όμηροι.

Κατά τη πραγματοποίηση σφοδρών πληγμάτων αντιποίνων στη Γάζα από το Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις ανακοινώνοντας αυστηρότερο αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα ώστε να μην φτάνουν τρόφιμα και καύσιμα στην Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές σε σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ. Παλαιστινιακά μέσα μετέδωσαν επίσης ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο στην πόλη της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο δύο Παλαιστινίων δημοσιογράφων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Ο ισραηλινός στρατός δεν μπορούσε άμεσα να προβεί σε σχόλιο.

Πολλές οι διεθνείς αντιδράσεις 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι 137.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναγνωρίζουν τις “νόμιμες προσδοκίες” του παλαιστινιακού λαού και σημειώνουν ότι υποστηρίζουν ίσα μέτρα δικαιοσύνης και ελευθερίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Επίσης δηλώνουν ότι θα παραμείνουν “ενωμένοι και συντονισμένοι” για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να τερματίσουν άμεσα τη βία και να προστατεύσουν τους αμάχους, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Μεσολαβητές από το Κατάρ είχαν επειγόντως τηλεφωνικές επαφές σε μια προσπάθεια να διαπραγματεύτουν την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από ισραηλινές φυλακές.

Η προοπτική διεύρυνσης των συγκρούσεων προκάλεσε συναγερμό στην περιοχή και στον κόσμο.

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε απάντηση για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας από τους υποδιοικητές του είχε σκοτωθεί σε διασυνοριακή επιδρομή που είχε γίνει νωρίτερα από τον Λίβανο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις