Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δυσοίωνο το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δυσοίωνο το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου

Μετά τον αποτρόπαιο βομβαρδισμού ενός νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας η τετραμερής σύνοδος στην οποία θα συμμετείχε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ακυρώθηκε και πλέον οι επόμενες μέρες στη Μέση Ανατολή φαντάζουν πιο δυσοίωνες από ποτέ.

Η τετραμερής σύνοδος που θα διεξαγόταν σήμερα στην Ιορδανία για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν, του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ανακοίνωσε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος φτάνει στις 10 το πρωί στο Τελ Αβίβ, ενώ μετά την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην Ιορδανία. 

Την ίδια ώρα, κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ – μετά την επίθεση ων τρομοκρατών της Χαμάς στην επικράτειά του – και πότε, και αν, θα γίνει η χερσαία επίθεση προς τη Γάζα. 

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι μετά την αναβολή της τετραμερούς συνόδου μια χερσαία επίθεση είναι πιο πιθανή από ποτέ. 

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τους εκατοντάδες νεκρούς.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει ασφυκτική, καθώς ο αποκλεισμός στην περιοχή συνεχίζεται, ενώ η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα μεταφέρουν βοήθεια προς τους αμάχους της Γάζας. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις