Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η ευκαιρία για ειρήνη χάθηκε» είπε ο Ερντογάν – Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η ευκαιρία για ειρήνη χάθηκε» είπε ο Ερντογάν – Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η ευκαιρία για ειρήνη στην Γάζα χάθηκε για την ώρα, σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

“Εξαρχής τονίζαμε ότι είμαστε υπέρ μιας μόνιμης εκεχειρίας αντί μιας ανθρωπιστικής παύσης…Υπήρξε μια ευκαιρία για ειρήνη εδώ και δυστυχώς την χάσαμε αυτή την ευκαιρία για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ“, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το NTV και με άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκεχειρία στη Γάζα που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου είχε παραταθεί δύο φορές, αλλά έπειτα από επτά μέρες στη διάρκεια των οποίων γυναίκες, παιδιά και μη Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν καθώς και ένας αριθμός παλαιστίνιων κρατουμένων, οι διαμεσολαβητές απέτυχαν να βρουν τρόπο για την απελευθέρωση περισσότερων.

Έκτοτε οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη νότια Γάζα παρατείνοντας τον σχεδόν δύο μηνών πόλεμο κατά τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι δεν χάνει τις ελπίδες του για μια ειρήνη διαρκείας προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από μια πιθανή επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με το NTV.

“Πρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση των δύο κρατών… Ο αποκλεισμός της Χαμάς ή η καταστροφή της Χαμάς δεν αποτελούν ένα ρεαλιστικό σενάριο”, είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης προσθέτοντας ότι δεν θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς.

Όπως είπε ο Ερντογάν, μια ομάδα επαφής που θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τον Αραβικό Σύνδεσμο θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συζητήσει για την πιθανή επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα έπειτα από συναντήσεις της με τις αρχές στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τα Ηνωμένα Έθνη.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα εισήλθαν σήμερα μέσω της αιγυπτιακής πλευράς από το πέρασμα της Ράφα καθ’ οδόν προς το πέρασμα Αούτζα για επιθεώρηση προτού συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως είπαν στο Reuters οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας και πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δύο βυτιοφόρα και 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν την αιγυπτιακή πλευρά κατευθυνόμενα προς την Αούτζα για έλεγχο, πρόσθεσαν οι πηγές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις