Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει», δηλώνει ο Μπλίνκεν

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει», δηλώνει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα αραβικές χώρες που είναι «αποφασισμένες ότι η σύρραξη δεν θα διευρυνθεί», όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος αναχωρώντας από το Κάιρο με κατεύθυνση το Ισραήλ.

«Κανείς δεν πρέπει να ρίξει λάδι στην φωτιά αλλού», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την ώρα που οι συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο δημιουργούν ανησυχίες για την διεύρυνση του πολέμου.

«Οι αραβικές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα χρησιμοποιούν τα δικά τους κανάλια για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ότι πιστεύει πως θα επιτευχθεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα, όρος εκ των ως ουκ άνευ που έχει θέσει η Αίγυπτος για να επιτρέψει την έξοδο των Αμερικανών από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε επίσης ότι διόρισε τον βετεράνο της αμερικανικής διπλωματίας στην Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ απεσταλμένο για την βοήθεια προς την Γάζα. «Θα βρίσκεται επί τόπου στο Ισραήλ ήδη από αύριο για να συντονίσει» την μεταφορά της βοήθειας, είπε.

«Η Ράφα θα ανοίξει. Εφαρμόζουμε με τον ΟΗΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ μηχανισμό για την συγκέντρωση της βοήθειας που προορίζεται για όσους την έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί από πολλές χώρες συσσωρεύεται εδώ και πολλές ημέρες στο Σινά, χωρίς να μπορεί να περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες συμφωνία για την έξοδο των Αμερικανών πολιτών από την Γάζα, αλλά η Αίγυπτος κρατά κλειστό το πέρασμα της Ράφα προς την Γάζα απαντώντας ότι δεν μπορεί να χρησιμεύσει αποκλειστικά για την έξοδο των ξένων πολιτών.

Κανείς δεν θα φύγει, όσο η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα, που συγκεντρώνεται στο Σινά δεν θα έχει άδεια να περάσει στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις