Κόσμος

Πόλεμος στο Σουδάν: Η σύρραξη βυθίζει ακόμη 1,5 εκατ. παιδιά στην πείνα και «μπορεί να κρατήσει χρόνια»

Ο ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους στρατηγούς για την εξουσία που μαίνεται από τη 15η Απριλίου στο Σουδάν θα έχει βυθίσει ακόμη 1,5 εκατ. παιδιά σε κατάσταση λιμού ως τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε χθες Τρίτη (15.8.2023) η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά»).

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής, ήδη, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στο Σουδάν, 8 εκατ. ανήλικα πείναγαν στο εν λόγω κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής, όπου το 47% του πληθυσμού (ή περίπου 23 εκατ.) είναι παιδιά.

«Είναι αδύνατο να υπερβάλλουμε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σουδάν. Πρόκειται για απελπιστική, οξεία κρίση για τα παιδιά. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να τα αφήσουν όλα πίσω, και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα» αν υπάρχει κι αυτό, τόνισε ο Αρίφ Νουρ, διευθυντής της Save the Children στο Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με λιμό αυξάνεται κατά 17.000 κάθε μέρα.

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από τέσσερις μήνες ανάγκασε πάνω από 4,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφερε χθες η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σύμφωνα με τους νεότερους αριθμούς της, 3,2 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και άλλοι 1,1 εκατ. μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.

TZ  RCKVAVZCI RTRMADP  SUDAN POLITICS EDUCATION

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, κάτι εν μέρει οφειλόμενο στην σχεδόν απόλυτη παράλυση του συστήματος υγείας.

Στον πόλεμο εμπλέκονται ο στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), παραστρατιωτικοί υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, που είχαν καταλάβει μαζί την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, αλλά πλέον μετατράπηκαν σε ορκισμένους εχθρούς.

Στα πεδία των μαχών, η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο και διπλωματική πηγή τόνιζε πρόσφατα πως η σύρραξη δεν αποκλείεται «να κρατήσει χρόνια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen