Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος του Ισραήλ: Κυρίως έφηβοι οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι που θα αποφυλακιστούν στο πλαίσιο συμφωνίας για εκεχειρία

Πόλεμος του Ισραήλ: Κυρίως έφηβοι οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι που θα αποφυλακιστούν στο πλαίσιο συμφωνίας για εκεχειρία

Στη δημοσιότητα έδωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ τη λίστα με τα ονόματα 300 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και αναμένεται να αποφυλακιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία με τη Χαμάς

Σημειώνεται πως στη συμφωνία προβλέπεται πως το Ισραήλ προτίθεται να αποφυλακίσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους και να σταματήσει τις εχθροπραξίες στη Γάζα, σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. 

Νωρίς το πρωί το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε έναν μακρύ κατάλογο 300 ατόμων από την Παλαιστίνη που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.

Από αυτό τον κατάλογο θα αντληθούν οι 150 που θα αποφυλακιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Περιλαμβάνονται 287 αγόρια ηλικίας ως 18 ετών που έχουν φυλακιστεί για πρόκληση ταραχών και επιθέσεις με πέτρες στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Ο κατάλογος με τους κρατούμενους περιλαμβάνει κυρίως εφήβους μέχρι 18 ετών και κάποιες γυναίκες. Μάλιστα, ανάμεσα στους φυλακισμένους βρίσκονται πέντε 15χρονοι Παλαιστίνιοι και τέσσερις 14χρονοι.

Οι υπόλοιποι 13 από τους παλαιστίνιους κρατουμένους που ενδέχεται να απελευθερωθούν είναι ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια πρώτη ανταλλαγή 10 ομήρων έναντι 30 φυλακισμένων θα γίνει από την Πέμπτη».

Όπως προβλέπεται η εκεχειρία για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς η εκεχειρία θα παρατείνεται για 24 ώρες, ενώ δεν είναι σαφές αν η συμφωνία θα επεκταθεί και στην απελευθέρωση επιπλέον Παλαιστίνιων κρατούμενων.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις