Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ με 21 νεκρούς – Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας

Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ με 21 νεκρούς – Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας
Φωτογραφία Reuters

Όλα παγωμένα παραμένουν στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς το φαινόμενο Polar Vortex συνεχίζει να σαρώνει τα πάντα. Ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 21, ενώ «σπάνε» το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας. Είναι το χειρότερο κύμα πολικού ψύχους στην περιοχή εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Οι μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ παραμένουν στην… κατάψυξη, αφού το πολικό ψύχος έχει παγώσει, κυριολεκτικά, τα πάντα. Την Πέμπτη οι θερμοκρασίες έφτασαν έως και τους -49° Κελσίου. Δυστυχώς, αυξήθηκε και ο απολογισμός των θυμάτων από το πρωτοφανές κύμα ψύχους.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους. Οι αρχές προειδοποιούν συνεχώς πως το πολικό ψύχος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο (ιδίως για άστεγους και ηλικιωμένους) και μπορεί να προκαλέσει μέσα σε λίγα λεπτά κρυοπαγήματα. Ακόμη και το να είναι κάποιος έξω είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία του.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται οι θερμοκρασίες να ανέβουν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδα λίγο πιο φυσιολογικά για την εποχή

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε από τους 12 στους 21, αφού 9 θάνατοι καταγράφηκαν στο Σικάγο. Οι νέοι θάνατοι αποδίδονται, σύμφωνα με τον τραυματολόγο Στάθη Πουλακίδα, που εργάζεται στο νοσοκομείο John H. Stroger Jr., είτε στο ίδιο το ψύχος είτε σε τραυματισμούς εξαιτίας του πάγου. Σύμφωνα με τον Έλληνα γιατρό, στο νοσοκομείο όπου εργάζεται μεταφέρθηκαν 25 άνθρωποι με κρυοπαγήματα. Στα πιο ακραία κρούσματα, υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί ακρωτηριασμός δακτύλων, πρόσθεσε.

Πάγωσε το νερό στους σωλήνες στη Μινεσότα – Φωτογραφία EPA

Ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύεται ότι πέθαναν από το κρύο ήταν ένας 18χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα. Βρέθηκε αναίσθητος στην πανεπιστημιούπολη, σε μικρή απόσταση από τον κοιτώνα του και σύμφωνα με την αστυνομία, το ψύχος έπαιξε ρόλο στον θάνατό του. Η θερμοκρασία όταν βρέθηκε ο νεαρός ήταν -46° Κελσίου!

Παγωμένη η λίμνη Έρι στο Μπάφαλο – Φωτογραφία Reuters

Οι άστεγοι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους και οι δημοτικές αρχές στο Σικάγο και άλλες πόλεις αποφάσισαν να ανοίξουν θερμαινόμενους χώρους για να τους υποδεχθούν. Όμως αρκετοί προτίμησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε καταυλισμούς, ή άδεια κτίρια. Δυστυχώς, μια 60χρονη βρέθηκε νεκρή σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λορέιν, στο Οχάιο, και πιστεύεται ότι πέθανε από υποθερμία, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της πόλης.

Το Μπάφαλο… εξαφανίστηκε – Φωτογραφία Reuters

Είχαν περάσει είκοσι χρόνια από την προηγούμενη φορά που μια τέτοια μάζα παγωμένου αέρα έπληξε τις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές ΗΠΑ, ανέφερε η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

26 τροχαία σε δυο ώρες

Η χιονόπτωση και ο πάγος προκάλεσαν επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο. Τουλάχιστον 26 τροχαία σημειώθηκαν μέσα σε δύο ώρες την Πέμπτη μόνο στην Κομητεία Τζόνσον στην Άιοβα, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Φωτογραφία Reuters

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το πολικό ψύχος και οι σφοδροί άνεμοι ανάγκασαν τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πάνω από 2.000 πτήσεις. Περισσότερο επηρεάστηκε το Σικάγο, με 700 πτήσεις να ακυρώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο Ο’Χέιρ.

Στις μεσοδυτικές Πολιτείες έσπασαν τουλάχιστον τριάντα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου εξάλλου έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις