Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Πολιτική κρίση στην Ιταλία! Έτοιμος να τα βροντήξει ο Τζουζέπε Κόντε

Πολιτική κρίση στην Ιταλία! Έτοιμος να τα βροντήξει ο Τζουζέπε Κόντε
Φωτογραφία Reuters

Και ξαφνικά προέκυψε πολιτική κρίση στην Ιταλία. Με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους (Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο) να «τρώγονται» εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μάλλον… βαρέθηκε με τα καμώματά τους. Και υπό την απειλή για κυρώσεις από την Κομισιόν στέλνει τελεσίγραφο και μοιάζει έτοιμος να παραιτηθεί.

La Repubblica και Corriere della Sera εμφάνιζαν σε σημερινά (03.06.2019) δημοσιεύματά τους τον Κόντε έτοιμο να υποβάλει την παραίτησή του. Σύμφωνα με τις δυο εφημερίδες, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει στείλει τελεσίγραφο σε Σαλβίνι (ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας) και ντι Μάιο (επικεφαλής των 5 Αστέρων) πως αν δεν… πατήσουν γκάζι στο κυβερνητικό έργο και δεν… σταματήσουν να τσακώνονται, εκείνος θα πάρει το καπελάκι του και… ciao.

Όλα αυτά ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ιταλία διευκρινίσεις για το δημοσιονομικό της χρέος που αυξήθηκε το ’18 (ενώ έπρεπε να μειωθεί). Ο Κόντε θέλει να στείλει μήνυμα σε Σαλβίνι και ντι Μάιο ότι επί των ημερών του δεν θα επιτρέψει να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις για τα δημοσιονομικά στην Ιταλία.

Ο Τζουζέπε Κόντε θα παραθέσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου και όπως ανακοίνωσε σε αυτή «έχει σημαντικά πράγματα να πει». Αν και ο ιταλικός Τύπος επιμένει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα απειλήσει με παραίτηση, ο εκπρόσωπός του δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει στο Reuters.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18:15 (19:15 ώρα Ελλάδας) και μάλιστα θα την κάνει και live για να το δουν όλοι οι Ιταλοί.

Μετά την ανακοίνωση του Κόντε, τα ιταλικά ομόλογα έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων να υποχωρούν κατά 6 μονάδες βάσης και των βραχυπρόθεσμών ομολόγων κατά 8 μονάδες βάσης.

Τζουζέπε Κόντε – Ματέο Σαλβίνι – Φωτογραφία Reuters

Οι σχέσεις μεταξύ της Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων επιδεινώθηκαν κατά την διάρκεια της εκστρατείας των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Η αντιμεταναστευτική Λέγκα βγήκε νικήτρια με το 34,3% των ψήφων, αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό της εταίρο και τροφοδοτώντας τις φήμες ότι μπορεί και τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

Σύμφωνα με την La Repubblica, ο Κόντε θα ξεκαθαρίσει ότι θέλει η κυβέρνηση να αποδεχθεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν προτίθεται να υποστεί την πειθαρχική διαδικασία για το υπερβάλλον δημόσιο χρέος.

Από την επομένη των ευρωεκλογών, ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δεν έχει σταματήσει να υπόσχεται δραστικές μειώσεις φόρων και να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε εγγράφως την περασμένη εβδομάδα την Ρώμη ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για την αύξηση του χρέους το 2018, αντί να μειωθεί, όπως έπρεπε, θέτοντας το πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε το Σάββατο ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κομισιόν για το θέμα και ότι είναι βέβαιος ότι η λήψη μέτρων θα αποτραπεί.

Ο Κόντε, ο οποίος πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, θα ζητήσει από τον επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι να δηλώσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας εάν θέλουν να συνεχίσουν την συμμαχία τους, σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano.

Αν συνεχίσουν την διαμάχη και ο Κόντε παραιτηθεί, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα διαλύσει το κοινοβούλιο τον Ιούλιο και θα προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες των Il Fatto και Corriere della Sera.

Αυτό θα δώσει σε μία νέα κυβέρνηση αρκετό χρόνο για να εκπονήσει τον προϋπολογισμό του 2020 τον Οκτώβριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις