Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πολωμένο παραμένει το προεκλογικό κλίμα στη Βραζιλία – Μεγάλο φαβορί ο Μπολσονάρο

Πολωμένο παραμένει το προεκλογικό κλίμα στη Βραζιλία – Μεγάλο φαβορί ο Μπολσονάρο
photo epa

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική εκστρατεία στη Βραζιλία, με τον ακροδεξιό Ζαϊχ Μπολσονάρο να είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μπολσονάρο προβάδισμα 18 μονάδων έναντι του αριστερού υποψηφίου, Φερνάντο Χαντάντ, του κόμματος των Εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 95% των υποστηρικτών του ακροδεξιού υποψηφίου λέει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει επιλογή και θα χρειαστεί για μεγάλη ανατροπή από τον Χαντάντ για να κερδίσει στον δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή.

Μάλιστα την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας και οι συγκεντρώσεις αυτές θύμιζαν περισσότερο παράσταση νίκης παρά προεκλογικές μαζώξεις.

“Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι πολίτες ανησυχούν ειλικρινά για το μέλλον της Βραζιλίας και θέλουν κάποιον διαφορετικό από το PT στην προεδρία”, είπε αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μπολσονάρο.

Αντίθετα αντίπαλοι του Μπολσονάρο συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε διάφορες πόλεις για συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε κυρίως μια ομάδα γυναικών αντιπάλων του στο Facebook.

Από την πλευρά του ο Χαντάντ απευθύνθηκε στην βάση του PT, των φτωχότερων Βραζιλιάνων, υποσχόμενος να διευρύνει τα κοινωνικά προγράμματα και να θέσει ένα ανώτατο όριο στα υψηλά κόστη των οικιακών συσκευών με αέριο που χρησιμοποιούν τα φτωχότερα νοικοκυριά για το μαγείρεμα.

Ο 63χρονος Μπολσονάρο, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού και επτά φορές εκλεγμένος στο Κογκρέσο, υποστηρίζει ανοιχτά τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985) και έχει ομοφοβικές, ρατσιστικές και μισογυνιστικές απόψεις.

Έχει προσελκύσει ψηφοφόρους που επιζητούν να υπάρχει τάξη στη χώρα έπειτα από πέντε χρόνια οικονομικών και πολιτικών κρίσεων.

Η οικονομία της χώρας προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από τη βαθύτερη ύφεση που έχει περάσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Έρευνες για διαφθορά έχουν συμπεριλάβει την πολιτική και οικονομική ελίτ και έχουν αποκαλύψει εντυπωσιακά επίπεδα πολιτικής διαφθοράς τα οποία έχουν πλήξει τα μεγάλα κόμματα.

Ο Χαντάντ, ένας 55χρονος πρώην δήμαρχος του Σάο Πάουλο, έγινε υποψήφιος του PT τον Σεπτέμβριο όταν ο κρατούμενος πρώην πρόεδρος και ιδρυτής του PT, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αναγκάστηκε να αποσυρθεί εξαιτίας της καταδίκης του για διαφθορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις