Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πολωνία: Η Ρωσία θα απαντήσει «αισθητά» στην απέλαση των διπλωματών της

Πολωνία: Η Ρωσία θα απαντήσει «αισθητά» στην απέλαση των διπλωματών της
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η απέλαση 45 Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία με την κατηγορία της κατασκοπείας, προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία κατηγορεί τη Βαρσοβία για «επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή» και ότι θα προχωρήσει σε μια απάντηση που θα γίνει «αισθητή».

Η αντικατασκοπική υπηρεσία της Πολωνίας, ABW, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (23.3.2022) ότι έχει εντοπίσει 45 διπλωμάτες της Ρωσίας οι οποίοι φέρονται να είναι κατάσκοποι και πρόσθεσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να τους απελάσει.

«Η Βαρσοβία προχώρησε σε επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, οδηγούμενη όχι από τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά από τις αρχές του ΝΑΤΟ που βασίζονται στην ανοικτή ρωσοφοβία που έχει εξελιχθεί σε επίσημη πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο υποσχέθηκε απάντηση «που θα κάνει τους πολωνούς προβοκάτορες να το σκεφτούν και θα είναι αισθητή».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Καμίνσκι ανακοίνωσε χθες ότι η Πολωνία θα απελάσει «45 Ρώσους κατασκόπους που υποδύονται τους διπλωμάτες».

Η απόφαση αυτή είναι «μία συνειδητή κίνηση για την οριστική καταστροφή των ρωσοπολωνικών σχέσεων, την αποδόμηση των οποίων οι πολωνοί μας “εταίροι” προσπαθούν συστηματικά εδώ και καιρό».

Οι απελάσεις που ανακοινώθηκαν από την Πολωνία έπονται αντίστοιχων μέτρων που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή οι τρεις βαλτικές χώρες και η Βουλγαρία.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία κήρυξαν συνολικά 10 Ρώσους διπλωμάτες «personæ non gratæ» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, ενώ η Βουλγαρία απέλασε αντίστοιχο αριθμό μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Σόφια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις