Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολωνία: Παραιτείται μετά το σκάνδαλο ο πρόεδρος της Βουλής

Πολωνία: Παραιτείται μετά το σκάνδαλο ο πρόεδρος της Βουλής
photo Reuters

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Βουλής στην Πολωνία, Μάρεκ Κουτσίνσκι, δήλωσε πως θα παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Ο Κουτσίνσκι έχει μείνει έκθετος μετά την αποκάλυψη πως κυβερνητικό αεροσκάφος για ιδιωτικά ταξίδια στην Πολωνία, ορισμένα από τα οποία έκανε με την οικογένειά του.

Το σκάνδαλο αυτό έχει φέρει σε δύσκολο θέση το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ενόψει τον εκλογών που θα διεξαχθούν στην Πολωνία σε δυο μήνες, καθώς διακηρύττει πως θέλει να απαλλαγεί από φαινόμενα διαφθορά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Σχεδιάζω να υποβάλω την παραίτησή μου αύριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουτσίνσκι, τρεις ημέρες αφότου είχε ζητήσει συγγνώμη γιατί χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεριωθούμενο Gulfstream για 23 πτήσεις με την οικογένειά του.

Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν πως μέχρι τώρα το PiS είχε κρατήσει στάση αναμονής με την ελπίδα ότι το σκάνδαλο θα χανόταν μέσα στη ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών στην Πολωνία.

Όμως τα ΜΜΕ στη χώρα δημοσίευσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις πτήσεις ενώ οι εξηγήσει τόσο του προέδρου όσο και της κυβέρνησης φαίνεται πως έκαναν περισσότερη ζημιά παρά καλό.

Έτσι σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ταμπλόιντ Super Express σχεδόν δύο στους τρεις Πολωνούς θέλουν να παραιτηθεί ο Κουτσίνσκι, ενώ πριν το σκάνδαλο δημοσκόπηση της εταιρείας IBRiS έδινε στο PiS ποσοστό 41,7%, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, με τον κύριο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, την κεντρώα Πλατφόρμα Πολιτών, να συγκεντρώνει το 25% και μια ομάδα αριστερών κομμάτων το 10,2%.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις