Κόσμος

Πολωνία: Πολιτικό σκάνδαλο για την υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας στο Σμολένσκ!

Συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, καταδικάστηκε σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ, στο οποίο σκοτώθηκε ο τότε Πρόεδρος της χώρας, Λεχ Κατσίνσκι και άλλοι 95 άνθρωποι.

Δικαστήριο της Βαρσοβίας έκρινε την Πέμπτη (13.6.2019) ένοχο για αμέλεια έναν σύμβουλο του Τουσκ σε σχέση με τη συντριβή του αεροπλάνου στη Ρωσία με αποτέλεσμα τον θάνατο του τότε προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλων 95 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Το αεροπορικό δυστύχημα “τραυμάτισε” εκείνη την εποχή την Πολωνία και εξακολουθεί να διχάζει τους Πολωνούς. Του κυβερνώντος Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ηγείται ο δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, ο Γιάροσλαβ, ο οποίος κατηγορεί τον Τουσκ και την κυβέρνησή του εκείνης της εποχής ότι απέτυχε να διεξαγάγει μια σωστή έρευνα για την τραγωδία.

Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν πως το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε εν μέσω πυκνής ομίχλης ενώ το αεροπλάνο προσπαθούσε να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμολένσκ, στις 10 Απριλίου 2010, ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ήταν μια προσχεδιασμένη δολοφονία, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Τόμας Αράμπσκι, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της καγκελαρίας του Τουσκ, σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή δύο χρόνων.

Πολωνία: Ερωτηματικά για την τραγωδία

“Επέτρεψε στην καγκελαρία να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο για τη μεταφορά μιας αποστολής ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε αεροδρόμιο στο Σμολένσκ όπου η υποδοχή ενός αεροσκάφους (που μετέφερε έναν αρχηγό κράτους) θα ήταν ικανοποιητική”, ανέφερε ο δικαστής Χούμπερτ Γκάζιορ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η εκπρόσωπος του PiS Ανίτα Τσερβίνσκα είπε: “Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν μια συμβολική ετυμηγορία συγκριτικά με την κλίμακα των πληγμάτων που προκλήθηκαν στην Πολωνία”.

Ο Τουσκ, που ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 έως το 2014 και είναι τώρα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει καταθέσει στο δικαστήριο για την υπόθεση.

Έχει πει πως δεν ήταν στις αρμοδιότητές του να οργανώσει τις τεχνικές πλευρές της επίσκεψης στη Ρωσία, όπου ο Κατσίνσκι και το περιβάλλον του επρόκειτο να τιμήσουν τους Πολωνούς αξιωματικούς που σκοτώθηκαν από τους Σοβιετικούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έρευνα για το δυστύχημα που διενήργησε η κυβέρνηση Τουσκ αποφάνθηκε πως οφειλόταν σε λάθος του κυβερνήτη, όμως πολιτικοί του PiS έχουν αφήσει συχνά να εννοηθεί πως μια έκρηξη πάνω στο αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την τραγωδία, χωρίς όμως να παρέχουν οποιαδήποτε αξιόπιστα στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Η υπόθεση που κρίθηκε σήμερα από το δικαστήριο προκλήθηκε από μέλη οικογενειών των θυμάτων που κατηγόρησαν τους αξιωματούχους για αμέλεια. Και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Η τραγωδία προκάλεσε επίσης ένταση στις σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πεντάωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε Πούτιν και Γουίτκοφ, Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε «κανέναν συμβιβασμό» για τη διευθέτηση του πολέμου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, εξαιτίας, όπως είπε, των διαφορών στο εδαφικό
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Yuri Ushakov στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Steve Witkoff στο Κρεμλίνο
Συνελήφθη Αφγανός στο Τέξας που απείλησε να κατασκευάσει βόμβα και να σκοτώσει «άπιστους» σε live συζήτηση στο Tiktok
Ο 30χρονος Mohammad Dawood Alokozay είχε μια συζήτηση στο TikTok με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες, τους οποίους απείλησε να σκοτώσει, ενώ δηλώνοντας και υποστηρικτής των Ταλιμπάν
TikTok
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί την μουσική της – «Μην με εμπλέκετε στην απάνθρωπη ατζέντα σας»
Στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιώντας την μουσική της τραγουδίστριας, φαίνονται στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης να καταδιώκουν ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουν
Σαμπρίνα Κάρπεντερ
O Τραμπ χαρακτηρίζει «χάος» την κατάσταση για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: «Είναι δύσκολο να επιλυθεί»
«Έχω επιλύσει οκτώ πολέμους. Αυτός θα είναι ο ένατος, και οι άνθρωποι μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία για να δουν αν μπορούμε να το λύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά
Ντόναλντ Τραμπ 5
Αισιόδοξος ο Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά φοβάται απομάκρυνση των ΗΠΑ
Από το Δουβλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρετίζει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον, εκφράζοντας όμως τον φόβο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρυνθούν από τη διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι το Ποκρόφσκ της Ουκρανίας βρίσκεται «στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων» - Διαψεύδει το γεγονός το Κίεβο
«Οι εισβολείς προσπάθησαν για άλλη μια φορά να τοποθετήσουν τη σημαία τους σε συνοικία της πόλης» ανέφερε το διοικητήριο των ουκρανικών δυνάμεων
Πούτιν