Σάββατο, 18 Μαΐ
22oC Αθήνα

Πολωνία: Πρώτη νεκρή του νόμου κατά των αμβλώσεων – Περίμεναν πρώτα να πεθάνει το έμβρυο

Πολωνία: Πρώτη νεκρή του νόμου κατά των αμβλώσεων – Περίμεναν πρώτα να πεθάνει το έμβρυο

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στην Πολωνία, καθώς πολίτες έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο 30χρονης εγκύου και του νόμου κατά των αμβλώσεων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της 30χρονης συνέδεσε τον θάνατό της με το νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία. Η κοπέλα έχασε τη ζωή της στις 22 Σεπτεμβρίου, με την οικογένεια της να κατηγορεί τους γιατρούς ότι καθυστέρησαν να δράσουν εγκαίρως. 

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Πολωνία δεν επιτρέπει αμβλώσεις παρά μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η εγκυμοσύνη είναι απειλητική για τη ζωή της γυναίκας. Το νοσοκομείο ανέφερε πως η απόφαση για άμβλωση ήταν αποτέλεσμα έντονης ανησυχίας για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

Ωστόσο, οι ίδιοι νόμοι οδήγησαν στον τραγικό θάνατο της κοπέλας, αφού οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο ώστε να προχωρήσουν στην άμβλωση. Η γυναίκα βρισκόταν στην 22η εβδομάδα της κύησης σε νοσοκομείο μίας μικρής πόλης στο νότο, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

Το έμβρυο δεν είχε αμνιακό υγρό και οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει για να προχωρήσουν σε άμβλωση. 

Η γυναίκα ανέβασε πυρετό και λίγο αργότερα πέθανε από σηπτικό σοκ. «Η απόφαση έκανε πιο περίπλοκο το θέμα για τα νοσοκομεία, επειδή οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είναι πλέον τρομοκρατημένοι», δήλωσε η Αντονίνα Λεβαντόβσκα της Ομοσπονδίας Γυναικών και Οικογενειακού Προγραμματισμού στο BBC. Συμπλήρωσε πως: «Δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του νόμου, ξέρουν μόνο ότι υπάρχει απαγόρευση των αμβλώσεων και φοβούνται να δράσουν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις