Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Πολωνία: Συνελήφθησαν 9 άτομα για σαμποτάζ υπέρ της Ρωσίας

Πολωνία: Συνελήφθησαν 9 άτομα για σαμποτάζ υπέρ της Ρωσίας

Συνολικά εννέα άτομα συνελήφθησαν στην Πολωνία κατηγορούμενοι για σαμποτάζ που έγιναν στη χώρα με εντολές ρωσικών υπηρεσιών, δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Η Βαρσοβία λέει πως η θέση της ως κόμβου για τις προμήθειες προς την Ουκρανία, την έχει καταστήσει στόχο κλειδί για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε συλλάβει εννέα υπόπτους και τους έχουμε κατηγορήσει για ενέργειες σαμποτάζ στην Πολωνία απ’ ευθείας για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Τουσκ μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

«Αυτές περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Πολωνία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για το θέμα και ότι η συνωμοσία αφορά επίσης τη Λιθουανία, τη Λετονία και πιθανόν και τη Σουηδία.

Ο Τούσκ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Πολωνία θα αποδεσμεύσει επιπλέον 100 εκατ. ζλότι (23,5 εκατ. ευρώ) για τις υπηρεσίες πληροφοριών της εξαιτίας της απειλής από τη Ρωσία.

Τον Απρίλιο δύο άτομα συνελήφθησαν στην Πολωνία ως ύποπτα για επίθεση εναντίον του Λεονίντ Βολκόφ, εξόριστου κορυφαίου συνεργάτη του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις